Recension: A Plague Tale: Innocence

PlagueTale_01A Plague Tale: Innocence är en skruvboll utan dess like från utvecklarna Asobo Studio som tidigare har skapat titlar så som Rattatouille, Toy Story 3, Wall-E och Fuel. Det är ett berättelsedrivet spel som handlar om två syskon som måste överleva under pestens tid i Frankrike då sjukdom, råttor och galna fanatiker härjade hejvillt. Sprinkla på en smula övernaturligt mardrömsbränsle så blir A Plague Tale: Innocence en resa man inte glömmer i första taget. 

Spelet öppnar upp i en fantastiskt vacker del av Frankrike med klara, fina färger och vår huvudkaraktär Amicia är ute med sin pappa för att skjuta lite stenar med sin slinga och promenera sin hund. Har man sett någon utav de trailers eller recensioner som finns ute så gör man sig dock snabbt beredd på att allting snart kommer haverera och det gör man rätt i. Bara några minuter in så försvinner din hund ner under jord, ditt hem blir anfallet och din inte-så-närstående bror Hugo behöver din hjälp då han är sjuk och liten. Utan föräldrar eller vuxna till skydd så är det upp till er två att överleva en färd med fruktansvärda hinder, både i form utav rått-tornados, slagfält (då det under den här tiden råder krig mellan Frankrike och Storbritannien) och mordlystna soldater.

Amicia är inte en krigare på något vis, hon är en ung tjej med en slinga som hon kan skjuta iväg stenar och andra små föremål med. Det betyder att om det uppstår konfrontation så kan hon inte absorbera flera slag eller attacker som de flesta tv-spelshjältarna kan. De flesta utmaningarna består utav stealth och pusslande vilket ibland leder till nagelbitande intensitet. Svårighetsgraden är dock inte så hög och det känns som om det alltid finns tillgång till special-ammunition som behövs för kommande bossar och utmaningar men atmosfären och ljudeffekterna arbetar på högvarv för att behålla spänningen hela spelet igenom.

PlagueTale_02

Spelet är kapitelbaserat och samtliga kapitel känns långa men väl guidade så att man ständigt rör sig framåt, det är sällan som man fastnar på en plats för länge vilket jag uppskattar otroligt mycket då jag brukar ha kort tålamod när det är för mycket pusslande i spel. Att skjuta med slingan är på gott och ont, jag hade ett problem som inte verkade lösa sig trots omstarter: när jag skulle sikta och skjuta så fungerade inte R2-knappen som avfyrar skottet. Det var enbart när jag avaktiverade handkontrollen och bytte som det gick igen. Jag testade flertal gånger med båda handkontrollerna och fick ständigt samma resultat vid varje uppstart.

Spelet drar sin styrka ifrån stämningen och dynamiken mellan Amicia och Hugo. Jag vet att det är ett spel men jag ser det ändå som min plikt att hålla dem båda säkra då spelvärlden är så pass rå och oförlåtande att två oskyldiga barn jagas. Hugos okända sjukdom är också ett mysterium som behöver lösas och då spelet innehåller övernaturliga aspekter så är det svårt att gissa sig till vad det skulle kunna vara. Man kan också räkna med att råttorna är ett ständigt hot; det enda de skyr är eld och ljus och om man råkar gå för nära så blir man uppäten direkt, så det är sällan som man har en lugn stund när man tar sig igenom spelet.

PlagueTale_03

A Plague Tale: Innocence är en fantastisk upplevelse om man inte söker ett actionpackat spel, för det är pusslande och smygande som gäller för att ta del utav berättelsen. Det är intensivt men ganska lätt, vilket som sagt gör att man tar sig fram ganska fort men behåller en spänd stämning. Man kan också ana när en boss närmar sig då det oftast finns en hel del ammunition att lagra på sig strax innan så att man inte blir överrumplad utan en chans att försvara sig.

Största +
Relationen mellan Amicia och Hugo
Fantastisk fina miljöer
Atmosfären håller stämningen på topp
Största –
Aningen för lätt ibland
Knappar registrerade inte förrän jag startat om handkontrollen

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *