Recension: Castlevania Anniversary Collection

Den som känner mig personligen vet att Castlevania-serien tillhör en av mina absoluta favoritserier och av den anledningen blev jag inte lite upphetsad när Konami utannonserade en samling med hela åtta titlar där Kid Dracula är en av dessa. Lyckas samlingen leva upp till mina högt ställda förväntningar eller är det bara en snabb inkassering utan eftertanke?

CV - 2
Det är svårt att med ord beskriva hur mycket Castlevania faktiskt betydit för mig och hur stor inverkan serien haft på mitt liv. När min far kom hem med det första spelet till Nintendo Entertainment System, i folkmun kallad NES, så var jag helt fast redan från start. Den skräckfilmsinspirerade inramningen, det gastkramande omslaget och den helt fantastiska musiken skapade en sorts helig treenighet som inget annat spel tidigare varit i närheten av. Jag vet inte hur många gånger jag sprang igenom grevens slott som yngling och jag kan knappt räkna hur många gånger jag klarade av debutspelet.

Castlevania kändes verkligen som något helt nytt när det begav sig och att nu få upptäcka seriens rötter igen känns som ett privilegium av sällan skådat slag. Detta är enligt Konami den första samlingen vilket kan tolkas som att det kommer fler senare och den fokuserar på de klassiska plattformsspelen, vi får alltså inte se något ”Metroidvania” den här gången.

De tre spelen till NES är självklart med och de är klassiker i ordets rätta bemärkelse även om Simon’s Quest i min mening inte håller lika hög klass som resten av spelen. Det kan mer ses som ett experiment som senare kom att forma det som blev Symphony of the Night men rent spelmässigt är det stundtals plågsamt frustrerande att ta sig igenom då spelet är så kryptiskt upplagt.

Castlevania Anniversary Collection_20190508115514

Del tre däremot, Dracula’s Curse, står sig än idag som en av seriens absoluta höjdpunkter och det var även här vi för första gången fick stifta bekantskap med Alucard. Här har man vidareutvecklat konceptet från det första spelet och gjort en ännu mer utmanande titel där det finns flera spelbara huvudkaraktärer. Vid denna recensions tidpunkt så inkluderas bara den Nordamerikanska versionen av spelet men vid ett senare skede kommer även den Japanska att läggas till i samlingen via en kostnadsfri uppdatering då det är det överlägset bästa sättet att uppleva trean på tack vare musiken.

Denna samling innehåller faktiskt två nyheter även för mig som är veteran när det kommer till serien och det är dels Castlevania: Bloodlines och dels Kid Dracula. Det förstnämnda släpptes enbart till SEGA Mega Drive och då jag ej ägde en sådan som barn blev detta första gången jag faktiskt fick chansen att spela det och även om det inte tillhör seriens bästa titlar så är det fortfarande ett helt fantastiskt spel med grym musik och två spelbara huvudkaraktärer.

Kid Dracula är en mer lättsam tolkning av Castlevania som främst gjordes för yngre spelare och det släpptes tyvärr enbart i Japan från början. Det är mer av ett klassiskt plattformsspel där du styr en chibi-version av Alucard och det är även första gången vi får möta Galamoth som senare kom att bli en ikonisk boss i Symphony of the Night.

Castlevania Anniversary Collection_20190508121217

Castlevania Anniversary Collection är i mångt och mycket en nästintill perfekt samling med emulering i världsklass av mästarna på M2 men den kantas också av en del väldigt märkliga beslut. Varför man valt att inkludera de svartvita originalversionerna av de bägge Game Boy-spelen är väldigt märkligt då det några år senare släpptes uppdaterade versioner i färg till Game Boy Color exempelvis. Ett annat märkligt beslut är det att inte inkludera en Platinatrofé vilket blir ännu märkligare då den förra samlingen med arkadklassiker hade en sådan. Detta är dock smärre klagomål och vill du spela Castlevania på modern hårdvara finns det inget bättre sätt än denna samling.

Största +
Fantastiskt spelutbud
Tidlösa klassiker
Kid Dracula för första gången på engelska

Största –

Varför de svartvita Game Boy-spelen när de finns i färg?

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *