Recension: Borderlands – Game of the Year Edition

När Borderlands släpptes för ganska exakt 10 år sedan så slog det bokstavligt talat ned som en bomb i spelvärlden. Här hade Gearbox tagit det bästa med förstapersonsskjutaren och blandat det med beroendeframkallande klassiker så som Diablo och skapat något helt eget med fantastisk design. Nyligen utannonserade man att den efterlängtade trean släpps redan i år och för att värma upp oss inför dess släppte man nu en nyversion av originalet som startade allt.

BL1 - 3
Jag minns det faktiskt som igår, jag satt i vardagsrummet och en kompis hade kommit över. På bordet låg fodralet med Borderlands som jag beställt och förbokat sedan länge och det var med enorma förväntningar vi drog igång äventyret i split screen. Jag minns att jag fastnade extra mycket för den kvinnliga karaktären Lilith medan min vän valde den stenhårda Brick och efter detta var jag fast från första minuten. Vi spelade timmar tillsammans och hade otroligt roligt, inte bara kändes vapnen fantastiska att hantera utan humorn liknade inget annat jag upplevt tidigare i ett spel

Min vän bor inte längre kvar i Jönköping, 10 år har passerat men trots detta är jag fortfarande lika entusiastisk över att starta upp den här nyversionen av spelet. Även om split screen fortfarande finns kvar för de som hellre sitter med polarna i soffan så får jag den här gången istället spela med mina vänner över nätet och det fungerar i vanlig ordning helt ypperligt.

BL1 - 2
Denna remaster innehåller en hel del nyheter för oss som spelar på konsol, bland annat så flyter spelet på i 60 FPS konstant vilket är en enorm skillnad jämfört med originalet som knappt kom upp i 30 FPS. Laddningstiderna mellan alla områden är nästan ett minne blott och spelet laddar bara några sekunder samt att det hela nu utsmyckats med både 4K och ett HDR-läge som ser helt fantastiskt ut.

Att få till HDR i spel har visat sig vara svårt, antingen är det helt briljant som i fallet med Resident Evil 2 eller så ser det totalt urvattnat ut som i Far Cry 5. HDR får verkligen Pandoras värld att se ännu mer levande ut och även om spelet inte rent tekniskt imponerar lika mycket längre så är det fortfarande snyggt rent designmässigt.

Det har även gjorts en del andra smärre förbättringar som gör Borderlands till en mer njutbar upplevelse år 2019, bland annat har man valt att inkludera den lilla kartan uppe i högra hörnet som finns med i de två uppföljarna och bara det faktumet gör att det blir roligare att spela då det är så pass mycket enklare att navigera och hitta vart man ska.

Det släpptes även fyra stycken DLC-paket till Borderlands och samtliga av dessa är självfallet inkluderade i den här utgåvan och dessa bjuder faktiskt på några av spelets bästa uppdrag. Den första DLC:n med zombies sticker verkligen ut och visar hur påhittade Gearbox faktiskt är när de vill och kan. Att röja runt på ön och träffa Dr. Ned (som inte alls är samma person som Dr. Zed) är en ren fröjd som får mig att hela tiden sitta med ett leende på läpparna.

BL1 - 1
Borderlands – Game of the Year Edition är en av de bättre remasters jag spelat den här generationen. Rent prestandamässigt är det fulländat och de minimala ändringarna ger en bra mycket mer njutbar upplevelse. Det enda som hindrar spelet från att få ett högre betyg än en åtta är att uppföljarna faktiskt är ännu bättre och dessutom går att få billigare men det är ändå ett äventyr värt att uppleva igen även om du spelade igenom det när det begav sig.

Största +

Designen är tidlös
60 FPS, 4K och HDR gör skillnad
Mycket innehåll för pengarna

Största –

Uppföljarna är naturligtvis bättre

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *