Recension: The Caligula Effect Overdose

Utvecklaren Aquria är kanske inte särskilt kända här i väst men faktum är att de ligger bakom en lång rad titlar till olika format som bara släppts i Japan. Två av spelen baserade på Sword Art Online är dessutom utvecklade av dom och de är titlar som faktiskt släppts här. Nu är det dags för studions senaste spel The Caligula Effect Overdose att göra entre men lever det upp till förväntningarna?

Caligula Overdose_20181003105824

The Caligula Effect Overdose är egentligen inte ett nytt spel överhuvudtaget, faktum är att det släpptes till Vita för för två år sedan och detta är i stort sett en uppgraderad version av det spelet med lite nyheter. Framför allt har grafiken uppgraderats med hjälp av Unreal Engine för att passa det stationära formatet bättre samt att en del nya slut lagts till och en ny spelbar karaktär.

Spelet utspelar sig precis som i Persona-serien mestadels på en skola vilket kanske inte är så konstigt då flera av personerna bakom den serien varit inblandade även här. Även om det till en början känns som ett ganska traditionellt rollspel så har det vissa unika funktioner som faktiskt är lite fyndiga jämfört med den hårda konkurrensen.

Caligula Overdose_20181003110840

Handlingen i spelet är dock minst sagt flummigt berättad, eleverna i skolan har blivit besatta av demoner och för att rädda dom tar du hjälp av en japansk sångerska som skapat en slags fantasivärld där dina karaktärer kommer in i bilden. Detta kanske låter ytterst märkligt och det är det också till den grad att det knappt går beskriva i text. Berättelsen är inte direkt dålig men den är heller inte i närheten av att vara lika engagernade som i Persona-spelen.

Den största meriten är dock det helt fantastiska stridssystemet som faktiskt bryter lite ny mark när det kommer till rollspelsgenren. I grunden bjuds det på klassiska turbaserade strider men själva tvisten är att du hela tiden kan se hur striderna går och vad som kommer att hända innan du väljer att själv agera. Dessa beräkningar är dock inte hundraprocentiga och det medför att det blir en form av risk/belöningssystem istället. Jag rekommenderar faktiskt att man spelar på en högre svårighetsgrad då den här mekaniken inte kommer till sin rätt på enklare svårighetsgrader.

Caligula Overdose_20181003120318

The Caligula Effect Overdose är inte på något vis det perfekta rollspelet, det vågar dock vara tillräckligt unikt för att stå ut på en marknad där få nya ideer introduceras. Har du minsta intresse för genren så råder jag er faktiskt att ge spelet en chans.

Största +
Striderna är ruskigt underhållande
Mycket nytt innehåll

Största –
Berättelsen är ganska oengagerande

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *