Recension: Song of Memories

Mängden visual novels som översätts och lanseras i västvärlden har ökat rejält de senaste åren. Åtminstone känns det så för mig då jag nyligen upptäckt genren. Danganronpa-spelen verkar ha öppnat portarna och en lång rad titlar har nu funnit sin väg hit. En av dessa är Song of Memories, som inledningsvis framstår som en ganska traditionell romantisk visual novel men som snabbt visar sig vara något helt annat.

Song1

I spelets inledning får jag som spelets manlige protagonist stifta bekantskap med en en rad olika tjejer, som alla presenteras som potentiella kärleksobjekt. Vi har barndomsvännen vars gymnastiska skicklighet får henne att träna hårt varje dag och som är måltavla för samtliga killars längtan, hennes stela och ovanligt hårda bästa vän som gör allt för att skydda sin kamrat samt en annan barndomsvän som efter en lång tid på sjukhus är på väg tillbaka ut i skolvärlden. Vi möter även huvudkaraktärens lillasyster, som tidigt visar sig vara adopterad, för att även hon ska kunna framstå som ett romantiskt alternativ, men mer om det lite senare.

Spelets animationer och röstskådespelare blåser liv i dessa karaktärer på ett bra sätt och även om de aldrig blir mer än småklyshiga anime-karaktärer är det lätt att fatta tycke för i princip allihopa. Genom spelets gång får jag vid vissa tillfällen välja vem av tjejerna jag vill närma mig lite mer och detta leder till en berättelse som kan sluta på en lång rad olika sätt.

Det finns flera scener där tjejerna av olika anledningar hamnar i ganska utlämnade situationer, ofta när de inte helt oväntat dessutom är lättklädda. Dessa scener kan lämna en ganska obehaglig eftersmak och blotta tanken på att försöka inleda en incestuös relation med ens lillasyster enbart för att karaktärerna inte är släkt via blod får mig att rygga tillbaka. Detta är en del i spelet som har förts över från den japanska versionen utan censur och även om jag nästan alltid föredrar spel som är trogna originalen känns detta som något som hade kunnat slopas.

Song of Memories_20181009074129

Så långt är alltid i övrigt som det ska och berättelsen rullas upp som en charmig men ganska traditionell romantisk komedi. Efter någon timmes spelande ändras detta dock radikalt. Jag vill inte avslöja vad som händer då det är en ganska stor spoiler men jag kan säga att när scenen dök upp förväntade jag mig att det skulle visa sig vara en dröm eller hallucination från huvudkaraktären men så var inte fallet.

Berättandet fortsätter på samma sätt men det introduceras även nya spelmoment efter denna sekvens, där något som närmast kan liknas vid ett simpelt rytmspel tar plats under vissa stunder. Det bjuds på trallvänlig JPOP till dessa sekvenser (som kan skippas helt om man så önskar) men själva upplägget är i simplaste laget.

När det kommer till kritan är Song of Memories en ganska trevlig bekantskap i de flesta avseenden. Den “typiska” japanska sexismen och objektifieringen av spelets kvinnliga karaktärer är ett problem som inte kan bortses ifrån men samtidigt erbjuds det en underhållande och oväntat involverande berättelse som tar flera överraskande vändningar innan eftertexterna rullar. De många potentiella sluten gör också att omspelningsvärdet blir ganska högt. Det förutsätter dock att du uppskattar denna typ av titlar, där mängden interaktion hålls till ett minimum för majoriteten av speltiden. Det handlar helt enkelt om att läsa ett spel, precis som genrens namn antyder.

Song2

Song of Memories kommer kanske inte gå till historien som en av genrens mästerverk likt Danganronpa eller Muv-Luv men det är ändå ett klart underhållande spel, åtminstone om du har överseende med vissa “moraliskt tvivelaktiga” situationer.

Största +
Medryckande berättelse
Klart godkänd JPOP
Charmiga karaktärer

Största –
De “sexiga” scenerna känns mest osmakliga
Rytmsekvenserna är ganska tråkiga

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *