Recension: Steins;Gate Elite

När Steins;Gate släpptes för några år sedan skakade det om hela grunden för vad folk väntade sig av visuella noveller. Den engagerande berättelsen om tidsresor, mikrovågsugnar och ond, bråd död fick enorm uppskattning världen runt och nu är Steins;Gate Elite här, en nyversion av originalet.

Elite - 3
Tillhör du den mer öppna kategorin som uppskattar en bra berättelse framför själva spelkänslan kan du läsa vidare eftersom Steins;Gate bjuder på mycket av den varan.

Steins;Gate Elite är mer eller mindre samma spel som originalet fast med en betydande skillnad. Istället för illustrerade stillbilder så blandas här dialogen med sekvenser från animen som flyter ihop på ett ruskigt snyggt sätt vilket gör att spelet torde tilltala ytterligare människor som tyckte originalet var allt för segt.

Det är den typen av upplevelse som fungerar bäst om man inte vet någonting om den innan man startar och därför kommer jag vara mycket sparsmakad med detaljer om vad detta går ut på och istället fokusera på själva tempot i berättandet.

Elite 1
Själva ”spelet” handlar om forskaren som skämtsamt benämns som Okarin samt hans vänner och efter att ha deltagit på en presskonferens kring en tidsmaskin börjar lustiga saker att hända. En av deltagarna på konferensen blir brutalt mördad och Okarin finner henne i en trappuppgång varpå han får panik och flyr från platsen. Extra märkligt blir det när mordoffret dagen efter visar sig vara vid liv och inte minns denna händelse överhuvudtaget. Detta är en av premisserna med spelet om än mycket kortfattat förklarat för att undvika spoilers.

Även om Steins;Gate i grunden är typiskt japanskt så finns det mycket som tilltalar även resten av världen när det kommer till karaktärerna som har ett ovanligt stort djup. Under vissa sekvenser i äventyret Okarin använda sin mobiltelefon till att antingen svara på samtal eller skicka SMS till andra karaktärer man mött och detta är i stort sett den enda valfriheten du har som spelare. Korrespondensen på telefonsamtalen är det som avgör vilket av de många slut du får samt vem som lever eller dör vilket motiverar att spela om flera gånger.

Elite - 1
Steins;Gate Elite är precis som originalet inte ett spel för alla men för de som uppskattar denna typen av berättande finns där mycket att hämta. Att karaktärerna är otroligt välskrivna gör att äventyret stundtals engagerar minst lika mycket som Telltale Games bästa episoder. Det som drar ner helhetsintrycket är dock det faktum att rösterna enbart är på japanska vilket innebär att man hela tiden måste läsa texten istället för att lyssna.

Största +
Det bästa sättet att uppleva Steins;Gate för första gången
Fantastiska karaktärer
Engagerande och mångsidig handling

Största –
Inga engelska röster

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *