Recension: Kingdom Hearts III

När Kingdom Hearts släpptes för 17 år sedan så var det på förhand ett av de mest bisarra spel jag hört talas om. Cloud, Squall och Square Enix övriga karaktärer skulle alltså hänga med Musse Pigg, Långben och Kalle Anka i Disneys värld. Blandningen var lika konstig som intressant och när spelet väl släpptes visade det sig att denna soppa var riktigt välsmakande. Efter åtskilliga sidospår, föregångare och uppföljare så är nu den tredje delen av Soras berättelse här men lever den upp till förväntningarna?

KH3 - 1
Att lyckas sammanfatta vad Kingdom Hearts III handlar om är omöjligt, helt till hundra procent omöjligt så jag tänker inte ens försöka. Berättelsen i dessa titlar är så pass komplicerad att Metal Gear Solid framstår som dagis rent berättarmässigt och trots att jag spelat majoriteten av alla spelen så blir jag inte mindre klok på vad det är som försigår på skärmen i trean.

Square Enix har dock valt att skapa en form av resumé i form av fem stycken böcker som man kan titta igenom innan spelet börjar och dessa ska fungera som en kort introduktion för de som inte tidigare spelat något av spelen. Trots över 40 minuter av filmsekvenser sitter man dock fortfarande som en fågelholk efteråt och undrar vad serien handlar om då det är ett märkligt hopkok av olika termer, hundratals karaktärer att hålla reda på och andra konstigheter. Det är dock inte i själva berättelsen som storheten i spelserien ligger i min mening utan den ligger i de olika världarna man besöker.

KH3 - 2
Att tillsammans med Sora, Långben och Kalle Anka besöka de olika Disneyvärldarna är till en början en fröjd och den inledande nivån som baseras på Hercules vittnar snabbt om vad som komma skall. Stridssystemet har förfinats en del jämfört med de tidigare spelen och specialattackerna är mer spektakulära än någonsin tidigare. Allt från gigantiska piratskepp till berg och dal-banor ingår i repertoaren av specialare och att man hämtat inspiration från olika attraktioner på nöjesparker är ingen direkt hemlighet.

Även om striderna stundtals är riktigt roliga och musiken snudd på fantastisk så har Kingdom Hearts III ett enormt stort problem och det är själva tempot i spelet. Efter att ha spöat bossen i den inledande världen möts jag av drygt 90(!) minuters filmsekvenser där jag som spelare är helt oförmögen att göra annat än att sitta och kolla när karaktärerna slänger ur sig den ena skumma termen efter den andra. På det här viset fortsätter det hela spelet igenom, efter stridssekvenser som är ganska korta blir det filmsekvenser som är desto längre och detta lämnar ett extremt splittrat intryck hos mig.

KH3 - Banner
För den som religiöst pluggat Kingdom Hearts och kan precis allt om berättelsen är detta givetvis som en dröm men för vanliga spelare som kanske bara har spelat de numrerade huvudspelet och något enstaka sidospår blir det i slutändan olidligt tråkigt.

Kingdom Hearts III är absolut inte ett dåligt spel när man väl får chansen att spela men det är ett spel som gör sitt absolut yttersta för att skrämma bort nykomlingar till serien och att detta är ett spel för de redan frälsta är väldigt uppenbart.

Största +
Stundtals makalöst snyggt
Musiken är fantastisk
Disneykaraktärerna är ett kärt återseende

Största –
På tok för långsamt tempo
Filmsekvenserna vill aldrig ta slut
Något för lätt
7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *