Recension: Senran Kagura Burst Re:Newal

Senran Kagura-serien har länge skapat rubriker här i västvärlden på grund av huvudkaraktärernas guppande byster, kläder som alltför lätt faller av och möjligheterna att posera karaktärer i diverse utmanande poser. Det hela har gått så pass långt att det i många fall glöms bort att Senran Kagura faktiskt är ett fightingspel. Nu har i alla fall den första delen i denna småkontroversiella serie gjorts om från grunden och lanserats till PlayStation 4. Frågan är om det finns någon substans begraven i djupa urringningar och studsande rumpor?

PREVIEW_SCREENSHOT3_536630

Senran Kagura Burst Re:Newal följer ett gäng kvinnliga Shinobi-studenter på en rad olika skolor. Berättelsen är knappt värd att nämna då den består av 99% nonsens. Uppdrag handlar om allt om rivaliserande skolor som möts i strid till att leta reda på en klasskamrats hemliga shinobi-rulle som de tappat på stan. Gemensamt för alla uppdrag är att det delas ut tonvis av smisk och att unga flickor blir av med kläderna.

Denna nyversion har gått från ett sidskrollande actionspel till fullfjädrad 3D och det finns ett otroligt flyt i spelmekaniken. Stridssystemet är oväntat djupt och fullt av rörelser, specialattacker och ännu större specialattacker. Att lära sig hantera sin energimätare på ett strategiskt sätt tar tid och med över 20 spelbara karaktärer är det inget fel på variationen.

Sedan har vi då elefanten i rummet, eller det är åtminstone en elefant här i väst. I Japan må det vara vardagsmat med spel som innehåller lättklädda gymnasietjejer men det är betydligt mer kontroversiellt här. Frågan är om utvecklarnas kreativa val skall kritiseras när kulturerna skiljer sig så vitt från varandra? Till viss del kan jag tycka att det blir en kritik mot hela den japanska kulturen men det är en diskussion för ett annat forum.

PREVIEW_SCREENSHOT1_536630

När det handlar om Senran Kagura är det dock plågsamt uppenbart att avslitna kläder och guppande byster enbart är till för ögongodis. De sexuella elementen fyller ingen som helt egentlig funktion annat än att vara ”trevligt” att titta på. Dessvärre blir det aldrig trevligt på något sätt utan det känns faktiskt ganska osmakligt.

Även om det är svårt att ignorera överdimensionerade tuttar som bokstavligt talat pressas upp i ansiktet på mig som spelare går det att göra och då finns ett underhållande fightingspel gömt under det digitala semisnusket.

PREVIEW_SCREENSHOT2_536630

Huruvida du uppskattar Senran Kagura Burst Re:Newal och dess spelmekanik beror helt och hållet på vilken inställning du har till den överhängande sexualiseringen av shinobi-studerande skolflickor.

Största +
Underhållande stridsmekanik
Gott om spelbara karaktärer
Snabbflytande bilduppdatering

Största –
Sexualisering som är väldigt svår att undvika eller bortse från

5av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *