Recension: Resident Evil 2

Även om Alone in the Dark-serien visserligen var först så går det inte att förneka att det var i samband med Resident Evil som skräckspelsgenren verkligen letade sig in i folkhemmen. Capcoms mystiska herrgård var fullproppad av hemligheter och otäckheter i varje hörn och även om ettan var ett fantastiskt spel så var tvåan på en helt annan nivå. Nu har man valt att återuppleva det kanske mest klassiska spelet i hela serien och släppa det på nytt och med facit i handen är detta det bästa beslut Capcom tagit på flera år.

RE2 - 1
Jag minns det som igår när jag som 15-årig yngling satt och svettades med Capcoms brutala uppföljare. Inte bara var det två skivor stora äventyret större än föregångaren utan Leon och Claires separata berättelser hade också markanta skillnader gentemot varandra. Resident Evil 2 var kort och gott en av de bästa uppföljarna genom alla tider till ett spel som redan från början var fantastiskt så det var med lika darriga händer jag satte in denna nyversion i konsolen.

Det är lika mycket en hyllning till originalet som det är en ”reimagining”, vissa saker så som spindelfienderna har tagits bort med andra saker lagts till för att spelet ska kännas mer modernt. I förhand var jag lite oroad för att Capcom skulle pilla för mycket på spelet till den grad att man inte skulle känna igen sen men bara några minuter in i Resident Evil 2 kändes den oron helt obefogad.

RE2 - 2
Precis som i originalet får du välja om du vill spela som Leon Kennedy eller Claire Redfield och även om det är samma platser du utforskar som bägge karaktärerna så finns det också stora skillnader. Dialogen är av naturliga skäl helt annorlunda och vissa av karaktärerna träffar du bara som en av de spelbara huvudpersonerna. Leons del har exempelvis ett segment där du får ratta runt Ada Wong medan Claires kampanj har en del där du spelar som Sherry Birkin.

Rent grafiskt är detta ett renodlat mästerverk kort och gott, det är inte bara det snyggaste spelet i Resident Evil-serien utan det är också ett av de snyggaste spelen överlag denna generation. Grafikmotorn från sjuan är tillbaks med full kraft och självfallet innebär detta silkeslen bilduppdatering om du spelar på Pro-konsolen samt ett makalöst vackert HDR-läge om er TV stödjer tekniken. Även om man känner igen sig i platserna om man spelat originalet så känns de naturligtvis så otroligt mycket mer levande år 2019 än vad de gjorde år 1998.

Det märks att Capcom lyssnat på spelarna och den här gången har man valt att skapa ett betydligt mer skräckinjagande spel än tidigare, Resident Evil 5 och 6 var enligt mig inga skräckspel utan renodlade actionspel, och jag sitter som på helspänn under hela äventyret. Då ljussättningen är så pass fenomenal (särskilt om man spelar med HDR påslaget) så bidrar detta till att skapa en svårslagen stämning och särskilt polisstationen är en extra obehaglig plats att vistas på.

RE2 - 3
Min första genomspelning av Resident Evil 2 med Leon tog drygt 6 timmar och så fort jag var klar kastade jag mig på Claires del och satt återigen helt förhäxad av vad Capcom skapat här. Första gången du klarar spelet låser du precis som i originalet upp ett B-scenario där saker och ting är lite annorlunda. Den helt vansinniga Mr. X jagar dig exempelvis oftare under detta scenario och allt som allt bör du spela igenom spelet fyra gånger om du vill uppleva allt det har att erbjuda. Ska du dessutom knipa den åtråvärda Platinatrofén så får du räkna med ytterligare genomspelningar.

Capcom har med Resident Evil 2 inte bara skapat den bästa nyversionen någonsin av ett TV-spel, de har också skapat ett av tidernas bästa skräckspel i modern förpackning och detta lär vara ett sådant spel vi ser tillbaka på om flera år och minns med ett leende på läpparna. År 2019 har bara börjat och vi har redan en stark kandidat till årets spel i och med detta renodlade mästerverk!

Största +
Makalöst vackert
Mängder med innehåll om man vill uppleva allt
Resident Evil är återigen ganska skrämmande
Fantastiskt tempo hela spelet genom

Största –
Jag har svårt att se att vi kommer få ett bättre Resident Evil än detta

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *