Recension: Tales of Vesperia – Definitive Edition

När Tales of Vesperia släpptes för 10 år sedan var det inte bara ett helt fantastiskt rollspel utan det signalerade också på något vis en nytändning för hela genren. Tales of-serien var någorlunda okänd här i Europa även om den hade sina fans och man kan säga att Vesperia i mångt och mycket var seriens svar på Final Fantasy VII i den mån att serien blev känd för den stora massan. Nu är Tales of Vesperia tillbaks till den nuvarande generationens konsoler men håller det fortfarande?

Vesperia - 1
År 2013 träffade jag Hideo Baba, seriens producent, och satte mig ner för en pratstund med honom och på många vis var det ett möte jag kommer minnas resten av mitt liv. Herr Baba framstod inte alls som någon skrytig spelproducent utan som en man med klara visioner om vilken typ av berättelser han ville skapa. Jag minns att en av de frågor jag ställde var om vi någonsin kommer få se Tales of Vesperia till något annat format än Xbox 360 och som svar fick jag något i stil med ”det får framtiden utvisa” och ingen kunde vara gladare än jag just nu.

Även om det inte finns några markanta skillnader mellan just Vesperia och resten av serien så är det dom underbara karaktärerna och den uppslukande berättelsen som står ut och får mig och många andra att minnas spelet med nostalgiska tårar i ögonen. När jag nu 10 år senare drar igång spelet till PlayStation 4 kan jag inte låta bli att häpnas över hur snyggt det fortfarande är. Rent estetiskt tycker jag detta klår Tales of Berseria som är seriens senaste del med hästlängder.

Vesperia - 2
Att få återse Yuri, Estellise och Karol känns lite som att träffa en gammal vän man inte sett på flera år och nostalgin infinner sig direkt. Även om stridssystemet inte har alla de funktioner som senare kom att prägla hela serien är det fortfarande högst njutningsbart att spela och än idag står det sig som seriens bästa titel tillsammans med Tales of Destiny för min del.

Den här utgåvan bjuder inte på några större uppgraderingar rent grafiskt (det behövs heller inte för spelet är vansinnigt vackert från början) utan istället är det materialet från PlayStation 3-versionen som är inkluderat och den släpptes ursprungligen bara i Japan. Riddaren Flynn och pirattjejen Patty är två helt nya karaktärer som följer med på resan och det visar sig att spelet därmed bjuder på en hel del överraskningar även om man spelat det tidigare. Det följer också med ett gäng kostymer till samtliga karaktärer varav vissa av dessa är exklusiva för den här utgåvan och en del av dessa är ruskigt snygga.

Vesperia - 3
Tales of Vesperia: Definitive Edition är precis som namnet antyder det absolut bästa sättet att uppleva denna rollspelsklassiker på oavsett om du var med för 10 år sedan eller om detta blir första äventyret tillsammans med Yuri. Trots många år på nacken utklassar det i princip alla nya rollspel som släpps och köprekommendationen är således helt given om du så har det minsta intresse av genren.

Största +
Fortfarande magiskt vackert
De två nya karaktärerna tillför en hel del
Motoi Sakurabas musik är fantastisk

Största –
Kommer Bandai Namco någonsin att lyckas toppa detta?

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *