Recension: PlayStation Classic

Jag minns mycket väl första gången jag testade Sonys nya PlayStation, det var som 11-åring i en skivaffär i en galleria i Jönköping där ett demoställ stod framme. I konsolen satt en skiva med demoversioner av bland annat Loaded, Battle Arena Toshinden och några andra spel och efter att ha testat konsolen suktade jag själv efter att få äga den. Nu vill Sony haka på trenden som Nintendo startade genom att släppa en egen minikonsol med tjugo av ”de bästa” spelen i konsolens historia men håller den hela vägen?

Classic - 1
Även om jag spelade frekvent i gallerian så skulle det dröja ett tag innan jag fick lägga vantarna på Sonys monster. Det var först en tid senare som min far kom hem med konsolen tillsammans med spelen Alundra och Medievil, två spel som jag än idag håller varmt om hjärtat. Med tanke på alla fantastiska minnen jag haft tillsammans med maskinen var det svårt att inte bli upphetsad när Sony skickade hit denna lilla hyllning, det visade sig dock snabbt att denna hyllning mest blev en enorm besvikelse.

Istället för att använda originalhårdvaran så har Sony satsat på en billigare lösning i den här produkten nämligen emulering. Denna emulering baseras på en gratis emulator som de i princip tankat hem från Internet och slängt in i den lilla lådan utan att göra några direkta modifieringar. Förutom att det inte alls känns som att spela på originalkonsolen så har det också medfört en hel del grafiska och ljudmässiga buggar som gör att upplevelsen känns allt annat än genuin.

Classic - 2
Men spelen då? Kanske ni undrar. Ja, enligt Sony själva ska konsolen vara laddad med tjugo stycken av de bästa som släppts till konsolen men det visar sig snabbt vara en sanning med stor modifikation. Klassiker som Castlevania: Symphony of the Night, Tony Hawk´s Pro Skater 2, Klonoa, Xenogears och Chrono Cross kan vi glömma helt, istället tyckte Sony det var en bättre idé att slänga in det idag nästan ospelbara Rainbow Six och en del andra spelupplevelser som år 2018 mest känns som en plåga att spela.

En stor anledning till varför Nintendo lyckades med sina minikonsoler var för att de visste att den vackra pixelgrafik som spelen innehöll faktiskt håller även idag men detsamma kan verkligen inte sägas om Sonys första stapplande steg in i 3D-grafikens värld. Battle Arena Toshinden var ett ruskigt imponerande spel när det först släpptes men idag ser det ut som en kantig röra som bara gör mig som spelare förbannad. I vissa fall var det helt enkelt inte bättre förr och jag förstår för allt i världen inte varför man inte inkluderade några av de fantastiska 2D-titlar som präglade konsolen. Rapid Reload hade exempelvis funkat lika bra idag som vid release men sådana pärlor verkar inte ens ha funnits i åtanke.

Classic - 3
Självklart finns det en hel del diamanter bland dessa tjugo spel, Wild Arms, Metal Gear Solid samt Final Fantasy VII (som även finns till andra plattformar i bättre versioner) är det bästa konsolen har att erbjuda. Ett annat märkligt beslut som också gör sig påmint i Snakes äventyr är det faktum att man helt struntat i att inkludera en analog handkontroll, det är alltså den första versionen av Sonys handkontroll som följer med i paketet och utan Dual Shock går man faktiskt miste om en hel del saker.

PlayStation Classic känns inte som ett kärleksbrev till konsolen som tog Sony dit de är idag, det känns snarare som en förolämpning och ett billigt försök till att casha in på Nintendos framgångar med samma koncept. Prislappen på närmare 1500kr är dessutom rent hutlös med tanke på vad som erbjuds och jag har svårt att tro att någon kommer ihåg denna halvmesyr om några månader.

Största +
Wild Arms är fortfarande ett ljuvligt västernäventyr
Konsolen är trogen originalet och fint designad

Största –
Taskig emulering
Fruktansvärt utbud av titlar
I princip alla stora klassiker saknas

4av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *