Recension: Darksiders III

När Darksiders släpptes för snart nio år sedan så slog det ner som en bomb i spelvärlden och det blev en av 2010 års största överraskningar. Utvecklarna Vigil Games bjöd på en härlig blandning av Zelda-serien och Sonys egna God of War och på många sätt blev det ett av den förra generationens absolut bästa spel. Nu är den efterlängtade tredje delen här under regi av Gunfire Games som består av medlemmar från originalstudion men lyckas Furys äventyr engagera lika mycket som Wars?

DS3 - 3
Det är egentligen ett under att det här spelet blev av överhuvudtaget. Efter att Vigil Games tvingats stänga ner verksamheten så var framtiden minst sagt oviss för spelserien. Lyckligtvis knep THQ Nordic licensen och gav avhopparna på Gunfire Games uppdraget att utveckla en tredje del och det var med stor förväntan jag drog igång recensionsexemplaret.

Berättelsemässigt utspelar sig detta ungefär samtidigt som Deaths äventyr i tvåan men den här gången är det den kvinnliga ryttaren Fury som står i centrum. War står anklagad för förräderi och det är upp till Fury att rentvå hans namn och fånga in de sju dödssynderna som i den här tolkningen är ett gäng rätt så vedervärdiga monster. Berättelsen är ganska simpel men lyckas ändå fånga mig som spelare och mycket beror på den helt fantastiska designen som serietecknaren Joe Madureira står bakom. Trots råheten i spelvärlden är ändå allt väldigt färgglatt och vackert att titta på rent estetiskt precis som i föregångarna.

DS3 - 1
Efter att en del blivit besvikna på det rollspelsliknande upplägget i tvåan har man här valt att gå tillbaka till det som gjorde det första spelet så omtyckt och den här gången är det snarare Super Metroid som agerar inspirationskälla istället för Zelda och det fungerar minst lika bra. Genom att först vara låst till ett litet område så öppnar spelet upp sig ganska rejält efter att man dräpt några av de sju dödssynderna och fått nya förmågor. Efter att ha besegrat andra bossen så får Fury exempelvis en ny förmåga som gör att hon kan sätta eld på saker och hoppa extra högt vilket gör att områden som först inte gick nå nu kan utforskas.

DS3 - 2
Darksiders III är på alla vis ett minst lika bra spel som de två tidigare om inte bättre och att ha fått ett nytt spel i serien är närmast ett rent under som vi kan tacka Gunfire Games för. Det är också det mest utmanande spelet i hela serien vilket blir extra tydligt då det hämtat en hel del inspiration från From Softwares spel. Ett tips är att börja spela på Apocalyptic direkt om du vill ha en utmaning värd att bita i!

Sammanfattningsvis rekommenderar jag varmt spelet både till de som spelat och förälskat sig i föregångarna samt de som aldrig upplevt ett Darksiders innan, det går nämligen alldeles utmärkt att debutera med Furys nya äventyr.

Största +
Designen är som vanligt helt lysande
Kul förmågor öppnar upp för variation
Bossarna är helt fantastiska

Största –
En aning kort jämfört med de tidigare spelen

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *