Recension: Persona Dancing – Endless Night Collection

Även om Persona-serien inte riktigt fått samma genomslagskraft i väst som exempelvis Final Fantasy så har den en otroligt lojal skara beundrare. För några år sedan släppte Square Enix ett spel vid namn Theathrytm som tar låtar från deras rollspelsserie och gör musikspel av dessa och utvecklarna Atlus var inte sena med att göra ett liknande koncept i och med Persona 4: Dancing All Night. Nu gör den dansanta serien sitt första intåg på en stationär konsol men lyckas det leverera en dansupplevelse utöver det vanliga?

Dancing - 1
Jag har alltid älskat musikspel så länge jag kan minnas från det att jag först testade Elite Beat Agents till Nintendo DS för många herrans år sedan. Efter det har min virtuella karriär som musiker rullat på i Guitar Hero, DJ Hero, Band Hero och allt vad de olika skapelserna har hetat. Jag älskar dock Persona-serien och dess musik innerligt så på förhand lät det lite som en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick höra om den här samlingen.

Egentligen är det bara två spel som är nya, de som har musik baserad på del tre och fem varav det fjärde spelet som bekant släppts tidigare till Vita men det gör det inte mindre relevant för det. Då alla tre spel är i stort sett identiska så har jag valt att recensera Endless Night Collection som en helhet istället för att beta av varje spel för sig.

Dancing - 3
Persona 4: Dancing All Night är det enda spelet i serien som innehåller ett berättelseläge, något som slopades i de två senare titlarna och efter att ha spelat igenom det så är det lätt att förstå varför då det hela är en ganska bedrövlig röra som inte tillför någonting till upplevelsen mer än att det är en bromsklots i vägen för att få spela de olika låtarna. De övriga två spelen i serien har istället små dialoger som låses upp genom att klara olika utmaningar och dessa anspelar självklart på ”Social Links” som är Persona-seriens kännetecken vilket känns som ett kul tilltag där man återigen får stifta bekantskap med sina favoritkaraktärer från respektive spel.

Rent spelmässigt följer dessa spel principen med att de är enkla att lära sig men enormt svåra att bemästra då varje svårighetsgrad ökar pressen avsevärt. Skillnaden mellan ”Easy” och ”Normal” är därmed väldigt påtaglig och har du aldrig spelat ett rytmspel innan så finns det ingen skam i att ge sig i kast med titlarna på den enklaste inställningen då det snabbt blir hektiskt.

Det hela går ut på att helt enkelt matcha de noter som kommer flygandes på skärmen i takt med musiken och varje not överrensstämmer med någon av knapparna på handkontrollen och svårare än så är det faktiskt inte. Då och då flyger det ringar mellan noterna som är så kallade ”scratch”-ljud och för dessa använder man den högra analogspaken. Det hela är så skrattretande enkelt utformat men ändå så genialiskt att man blir fast och spelar låt efter låt.

Dancing - 2
Musiken är självfallet av blandad kvalitet och enligt mig har det fjärde och det femte spelet bäst musik medan Persona 3: Dancing in Moonlight är det sämre i trilogin men detta är helt och hållet en smaksak beroende på vilket spels soundtrack man föredrar. Kul är dock att man tagit in gästartister som remixat en del av låtarna, vi får bland annat höra stenhård hiphop emellanåt tack vare artisten Lotus Juice.

Hur jag än försöker så är det svårt att hitta saker att klaga på i något av dessa spel, dels för att musiken är i världsklass och dels för att rytmspel är en genre som är kraftigt underskattad och bör representeras mer. Om du älskar Persona och dess musik är detta ett givet köp som förvandlar hela ditt vardagsrum till ett färgsprakande diskotek och ibland är det allt som behövs för att göra mig glad!

Största +
Fantastisk musik
Lätt att lära sig men svårt att bemästra
Perfekta partyspel

Största –

Berättelseläget i fjärde delen fyller ingen funktion

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *