Recension: Fallout 76

Fallout är en spelserie som alltid legat mig varmt om hjärtat men faktum är att min första introduktion till Bethesdas postapokalyptiska värld var först i och med del tre då jag beställde hem samlarutgåvan med den gigantiska lunchlådan men sedan dess har jag varit helt fast. Nu är det dags för serien att ta första klivet ut i onlinespelens värld och många har varit skeptiska men lyckas Bethesda leverera än en gång?

F76 - 2
Fallout 4 var i min mening ett helt briljant spel och ett föredöme inom open world-genren som jag annars skyr som pesten. Hur välgjort än The Witcher 3 var så uppskattade jag fortfarande att utforska ödemarkerna i Fallout mycket mer och jag har verkligen varit vettskrämd sedan utannonseringen av Fallout 76. Jag är så långt ifrån den publik som vanligtvis attraheras av onlinespelande att det är löjligt, jag har tidigare inte önskat något mer än att få vara ifred när jag utforskar ödemarken men trots skepsisen var jag löjligt taggad på att se vad Bethesda kokat ihop.

I vanlig ordning börjar spelet med att jag får skapa en egen karaktär och möjligheterna för att göra detta är helt enorma. Du kan ändra ögonbryn, storlek på näsan, käkarna och i princip allt för att göra denna karaktär till din egen (eller någon helt vansinnig skapelse). Efter en kort introduktion som utspelar sig inne i Vault 76 släpps jag så äntligen ut i den vida världen och upptäckarglädjen är på topp.

F76 - 3
Det första jag möts av förutom solljuset är tre andra spelare som springer omkring i startområden utan att riktigt veta vad de ska göra men med hastiga steg beger jag mig till den markör som är utsatt för nästa uppdrag. Även om just onlineaspekten känns ny för serien är allt annat väldigt bekant oavsett om det kommer till menyerna, den fantastiska musiken eller uppdragsstrukturen.

En av de första sakerna jag ägnat mig åt i vanlig ordning blir att slå på radion för att kunna njuta av den underbara musiken som för min del är en av de stora dragkrafterna med Fallout-serien och även om många låtar känns igen från trean och fyran så bjuds det även på lite nya guldkorn i form av bland annat Beach Boys och John Denver.

En av de största nyheterna i Fallout 76 är möjligheten att kunna tackla olika uppdrag och ”events” tillsamamns med kompisar och okända personer och detta ger faktiskt en helt ny dimension till spelet då det kan bli aningen ensamt att springa omkring själv då Bethesda har valt att inte inkludera några så kallade ”NPC-karaktärer”. Alla uppdrag ges istället i form av ljudloggar och textdokument som ligger utspridda runt om i världen.

Då det är Bethesda som styrt skutan plågas spelet dock av en mängd buggar redan från start och detta är något de själva faktiskt förvarnat om. Under ett av mina allra första uppdrag så fastnade den robot jag skulle eskortera i ett träd och jag fick helt enkelt överge planerna om att få det avklarat och istället fokusera på någon annan syssla i spelvärlden. Förhoppningsvis kommer dessa problem att klaras upp längre fram och de är faktiskt inte så pass stora att de stör helhetsupplevelsen nämnvärt.

F76 - 1
Fallout 76 är inte det renodlade onlinespel jag befarade, det går alldeles utmärkt att spela det själv om man så vill och då fungerar det som ett av de mer traditionella spelen i serien. Att utforksa ödemarkerna tillsammans med kompisar är dock en otroligt avkopplande och trivsam upplevelse som jag varmt rekommenderar. Det är inte seriens bästa spel (den titeln innehar fortfarande New Vegas) men det är ett spel värdigt namnet Fallout som jag kommer ha många hundra timmars underhållning med framöver och det är allt som räknas.

Största +
Underbar spelvärld att utforska
Musiken är i vanlig ordning fantastisk
Att spela med vänner ger en helt ny dimension

Största –
En del buggar präglar lanseringen

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *