Recension: Taiko No Tatsujin: Drum Session!

Om du någon gång har besökt Tokyo (eller åtminstone Youtube) lär du ha sett Taiko no Tatsujin, vare sig du vet om det eller inte. Det trumbaserade rytmspelet har länge varit otroligt populärt i japanska arkadhallar och Youtube har blivit hem för videoklipp som visar upp smått otrolig skicklighet från många spelare.

drum2

Trots seriens extrema populäritet i hemlandet har serien aldrig tagit sig till västvärlden, åtminstone inte förrän nu. Taiko no Tatsujin: Drum Session! är här för att skapa ljuv musik. Men hur bra fungerar egentligen ett trumspel om du plockar bort trummorna?

Elefanten i rummet gällande Drum Session! är nämligen att spelet släpps här utan något trumtillbehör. Det enda alternativet som finns är då att använda min handkontroll och trumma genom knapptryckningar. Att detta är ett undermåligt alternativ står snabbt klart och det blir än mer befängt när man har i åtanke att Nintendo Switch-versionen av samma spel, Taiko no Tatsujin Drum ’n’ Fun har släppts i fysisk utgåva komplett med en trumma för den som vill. (Jag äger dock den versionen också men trumman är tyvärr inte kompatibel med PS4)

drum2

Drum Session! kontrolleras alltså med min DualShock 4 och på lägre svårighetsgrader fungerar det hjälpligt tack vare det simpla upplägget i spelet. Röda symboler betyder att jag slår på trumman (alltså särskilt utvalda knappar) och blå symboler betyder att jag slår på trummans sidor (alltså andra särskilt utvalda knappar), svårare än så är det inte. När det börjar gå riktigt fort blir det dock nästan omöjligt att hinna trumma med tummarna och jag tvingas lägga handkontrollen i mitt knä för att försöka hinna med. Detta är varken en särskilt bekväm position och det blir således heller inte särskilt roligt, vilket är väldigt synd.

När Taiko no Tatsujin är som bäst är det nämligen vansinnigt roligt. Låtlistan är varierad och kreativ på många sätt men jag bör höja ett varningens finger. Om du inte är ett fan av musikspår från animeserier eller gillar JPOP bör du söka dig vidare då låtlistan inte har anpassats för västerländska öron. Om du däremot, som jag, älskar denna typ av musik kommer du fnittra av förtjusning när låtar som ”ZenZenZense” från Your Name eller ”A Cruel Angel’s Thesis” från Neon Genesis Evangelion drar igång.

drum3

Trots att låtlistan är marginellt bättre här än i Switch-versionen är det i slutändan svårt att rekommendera Taiko no Tatsujin: Drum Session! enbart på grund av avsaknaden av trumma. Om du har pengar att spendera går det naturligtvis att importera en från Japan men då ska du vara ett enormt fan av serien för att det ska vara värt det.

Utan trumman är det ungefär lika roligt som att spela Guitar Hero utan gitarr, när det begav sig. Det är alltså möjligt men sällan särskilt roligt, vilket är otroligt synd då det rör sig om ett vansinnigt underhållande spel i grund och botten.

Största +
Låtlistan
Sprudlande glädje som få andra spel kan matcha
Tonari no Totoro finns med!

Största –
Att spela med handkontroll blir tråkigt väldigt snabbt

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *