Recension: My Hero One’s Justice

MY HERO ONE’S JUSTICE_20181031180400

My Hero One’s Justice är ett fightingspel baserat på den mycket populära mangaserien My Hero Academia, som handlar om en värld där cirka 90% av mänskligheten har superkrafter, eller ”Quirks”, som de kallas. Huvudpersonen är en pojke vid namn Midoriya som är en av de ytterst få som föddes helt utan någon Quirk men som sedan småbarnsben alltid har sett upp till hjältar och drömt om att själv få bli en. Spelet är skapat utav studion Byking som även ligger bakom Gunslinger Stratos-serien och ges ut av Namco Bandai.

My Hero One’s Justice’s Story Mode slänger in oss mitt i serien (sent i Säsong 2 utav animen) där de tre eleverna Midoriya, Iida och Todoroki står ensamma mot den beryktade hjältemördaren Stain. Berättelsen presenteras i en slags digital mangaform med röstskådespel ifrån serien lagt över. Det är mest stillbilder i den formen men då och då bryter det ut i en animerad scen med modellerna ifrån spelmotorn vilket är rätt coolt om än sparsamt använt. De moment i berättelsen som involverar flera karaktärer grenas ut och låter mig spela som var och en även om det egentligen är samma fight vilket känns lite tråkigt när jag har sett potentialen att riktigt fläska ut en stor fight för berättande i andra animefighters tidigare. Berättelsen i spelet är inte särskilt lång och slutar en bra bit in i Säsong 3 i animen. Jag berättar inte exakt var av spoilerskäl men det är en riktigt stor grej i serien! Spelets Mission Mode är det som är mest intressant för singelspelare: man väljer ett lag på 3 karaktärer och ska ta sig igenom en karta av motståndare och behålla samma liv, så ett slags Survival Mode där du kan välja väg själv. Många utav matcherna har dessutom särskilda conditions för att klara av dem och varierar stort i svårighetsgrad. Ju bättre poäng du får i samtliga modes låser upp utrustningsdelar som du sedan kan slänga på alla karaktärer för att göra dem lite mer unika till sitt utseende.

Men hur funkar spelet då? Jo, det är en 3rd person arena fighter (det känns som om jag hittar på termer) där tv å spelare slåss mot varandra med varsin karaktär och två assisterande karaktärer som kan hoppa in och avfyra en attack. Kontrollen är upplagd med comboattacker på fyrkant, Quirks på triangel och cirkel och en block och sprint på R1/L1. Alla karaktärer har sina egna speciella förmågor och genom att trycka på Optionsknappen så ser man direkt vad de kan göra med sina Quirks. Vissa attacker har också speciella effekter i form av counter attack (lyser gult och du slår igenom motståndarens attacker) och oblockbar attack (lyser rött och går inte att blockera och slår även counter attack). Specialattacker och ultimata attacker finns såklart också, det är ju anime trots allt, men dessa kostar mätare och kan undvikas eller blockeras så var noga med när du ska avfyra dem! När du väljer karaktär så kan du välja om du vill köra med Normal eller Manual Controller Mode vilket rent krasst översätts till autocombos eller inte. Med Normal på så kan du masha fyrkant och då både lägga till Quirk-attacker och uppföljningsrörelser automatiskt vilket känns väldigt starkt. Jag föredrar dock att experimentera själv och valde att köra med Manual och även om jag inte var lika effektiv så hade jag mycket roligare i fighterna.

MY HERO ONE’S JUSTICE_20181031180957
Spelets onlineläge har varit stabilt för mig och är riktigt kul när man kommer in i spelets fart och rytm. Dessvärre så är jag inte vän med menyn då den känns på tok för seg mellan matcher och att jag måste välja vilken karaktär jag ska spela innan jag matchar upp med någon. Det blir svårt att välja någon strategi innan jag ser motståndaren då karaktärer är aningen obalanserade mot varandra. Några karaktärer är sinneslöst starka på avstånd och om jag har en närstridskaraktär utan ”rätt” assisterande karaktärer så blir hela fighten en enda uppförsbacke. Det finns också lokal versus vilket är riktigt välkommet då både jag och min fru älskar att spela fightingspel mot varandra och man blir inte alls lika frustrerad av obalanserade matcher när man spelar tillsammans med någon man känner än en ansiktslös onlinekrigare.

My Hero One’s Justice är underhållande och karaktärerna representeras mycket väl. Jag hade gärna sett antingen ett mer varierande story mode med lite mer flair samt smidigare menyer men jag har ingen tvekan om att ifall Byking ger sig på en uppföljare och finputsar det så kan det bli en riktigt grym spelserie. Det är även ett spel som känns bättre att spela än det är att se på video, något som jag fick bekräftat direkt efter att ha gått igenom spelets tutorial. På videor så ser det lite slött och klumpigt ut men när jag själv sprintar runt på arenan och avlossar attack efter attack så känns det riktigt bra. Dock så är det ibland svårt att få in ”rätt” attacker då många moves kräver att man rör på spaken och gör en Quirk samtidigt vilket ibland inte registrerar ordentligt och karaktärerna är lite väl fattiga på moves.

MY HERO ONE’S JUSTICE_20181030161343

Största +
Karaktärernas olika Quirks är bra representerade
Movement och attacker flyter bra

Största –
Storyn blir snabbt tråkig att spela
Korta movelists
Menyerna är slöa och klumpiga, framförallt online

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *