Recension: Valkyria Chronicles 4

Det ursprunglia Valkyria Chronicles tillhör enligt mig tidernas bästa spel, alla kategorier. SEGA:s blandning av turordningsbaserad strategi, JRPG och tredjepersonsskjutare står sig än idag som en tvättäkta klassiker som erbjuder såväl intensiva strider som en gripande berättelse.

VC1

Efter snedsteget med Valkyria Revolution har SEGA nu återvänt till huvudserien för första gången på många år och de har valt att gå tillbaka till rötterna på nästan alla tänkbara sätt. Resultatet är ett spel som i mångt och mycket känns som en expansion snarare än en fullfjädrad uppföljare men som samtidigt är skapat med så mycket kärlek att det är svårt att värja sig.

Valkyria Chronicles 4 utspelas under samma tidsperiod som originalet och ser det ondskefulla Imperiet föra krig mot nationerna i Europa på jakt efter mineralen Ragnite. Berättelsen utspelas dock i en annan del av kontinenten och följer Claude, en stridsvagnsförare och hans trupp när de gör ett sista försök att pressa genom fiendernas linjer och ta över självaste huvudstaden.

Karaktärsgalleriet är brett och varierat, likt originalet och det finns flera charmiga personligheter som snabbt bosätter sig i mitt hjärta. Något som däremot inte är lika välkommet är flera sekvenser med objektifiering av de kvinnliga karaktärerna som vid de värsta stunderna går över i ren sexism. Bara för att männen ska vara tuffa militärer behöver inte de kvinnliga soldaterna reduceras till ögongodis på det sätt som sker emellanåt i Valkyria Chronicles 4.

VC2

I övrigt är berättelsen riktigt trevlig. Claude och hans barndomsvänner kämpar sig fram från slagfält till slagfält tillsammans med stridsvagnen Hafen, döpt efter deras hemstad. Den brokiga skaran pratar minnen, gnabbas med varandra och utför hjältedåd till höger och vänster genom den matiga berättelsen så det är svårt att inte fatta tycke för dem.

Trots de nya miljöerna och karaktärerna kan jag dock inte skaka av mig känslan av att allt är väldigt välbekant. Spelmekaniken är nästintill identisk med originalspelet och endast någon enstaka ny typ av soldat har introducerats. Jämförelsen med en expansion är som sagt inte helt orimlig.

Den vansinnigt vackra Canvas-motorn har använts även här och ger även denna del en fantastiskt vacker akvarell-liknande design med ljusa, matta färger som ändå får skärmen att spraka. Det finns verkligen ingen spelserie som ser ut som Valkyria Chronicles och således ingen som är riktigt lika vacker.

VC3

Om du är ett fan av det ursprungliga Valkyria Chronicles och har suktat efter en titel som går mer i originalets anda än delar 2 och 3 gjorde har du hittat hem här. Valkyria Chronicles 4 är på många sätt en försiktig eller rentav feg uppföljare som inte vågar ta ut svängarna för att göra något nytt. Samtidigt är det en otroligt polerad upplevelse med en stark berättelse, en spelmekanik som håller lika bra idag som för tio år sedan och en presentation som kommer knocka dig med sin skönhet. Inför del 5 hoppas jag dock att SEGA vågar vrida upp kreativiteten lite extra. Då kan vi ha ännu en odödlig klassiker på gång.

Största +
Karaktärsgalleriet
Grafiken är fortfarande sagolik
Det relativt unika spelupplägget är fortfarande otroligt vanebildande

Största –
Den otrevliga sexism som smyger in i vissa scener
Känns mer som en expansion än en uppföljare ibland

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *