Recension: Fist of the North Star: Lost Paradise

Vad får du om du tar en klassisk manga/anime från 80-talet, lägger till spelupplägget från Yakuza-serien, en gnutta Mad Max och fler exploderande huvuden än du kan räkna?

Svaret är Fist of the North Star: Lost Paradise.

Baserat på mangan och animen med samma namn är Lost Paradise den första spelversionen av Fist of the North Star som släpps i Europa på ganska många år. Vi har tidigare fått Dynasty Warriors-liknande titlar baserade på licensen men den här gången är det SEGA som har satt sitt Yakuza-team på att digitalisera den postapokalyptiska världen på nytt.

North3

Utvecklarna har gjort detta genom att i princip göra ett Yakuza-spel med andra karaktärer. Upplägget i Lost Paradise är i stort sett identiskt med Kazuma Kiryus äventyr i nutida Japan. Faktum är att Takaya Kuroda, röstskådespelaren bakom Kiryu, även gör rösten till protagonisten Kenshiro i Lost Paradise.

Äventyret utspelas till stor del i en och samma stad, där Kenshiro kan ta sig an olika uppdrag och aktiviteter samtidigt som slumpmässiga strider uppstår i parti och minut. En hel hög mer eller mindre fåniga minispel finns också tillgängliga, helt i Yakuzas anda och formulan har anpassats väl till Fist of the North Stars universum. Det är dock lite trist att grafikmotorn visar tydliga ålderstecken, då det är samma som användes i Yakuza 0, istället för den som visades upp i Yakuza 6 och Yakuza Kiwami 2. Den fyller dock sitt syfte i att blåsa liv i seriens klassiska grafiska stil.

Berättelsen är egentligen inget att hänga i granen när det kommer till Lost Paradise. Det rör sig om en återberättelse av mangan och animen och även om du aldrig har hört talas om Fist of the North Star tidigare kommer du ändå kunna hänga med i svängarna utan större problem. Detta är inte nödvändigtvis en titel för hardcore-fans av serien utan nykomlingar är minst lika välkomna.

North2

Det viktigaste att veta är att huvudkaraktären Kenshiro rent ut sagt är en jävel på att slåss. Med sin unika kampstil har han en förmåga att utnyttja svaga punkter hos sina motståndare för att bokstavligen få deras huvuden att explodera i en fontän av blod. Detta hade lätt kunnat bli osmakligt men det hela presenteras på ett lika överdrivet sätt som i källmaterialet att det snarare blir komiskt. Att höra Kenshiros Bruce Lee-inspirerande ”ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta” när han levererar dussintals slag mot en motståndare på en bråkdels sekund är en otroligt tillfredsställande upplevelse och stridssystemet plockar även det en hel del inspiration från Yakuza, vilket aldrig är något negativt.

Vad som däremot är lite trist är att det känns som att utvecklarna inte velat djupdyka i världen de skapat tillräckligt mycket. Många karaktärer känns enbart som NPC:er som finns till för att föra narrativet framåt och ingen förutom Kenshiro känns särskilt utvecklad eller nyanserad. Den grafiska presentationen som jag redan nämnt kan också stundtals kännas aningen platt. På det stora hela känns spelet inte riktigt lika välpolerat som Yakuza-titlarna, även om allt annat påminner om serien nästan pinsamt mycket.

Spelet innehåller även en hel del bilkörande ute i större miljöer. Det handlar om såväl regelrätta race som utforskande av en större och betydligt mer tom värld. Dessa delar tillhör dessvärre spelets sämre och jag finner dem inte alls lika underhållande som resten av äventyret.

North1

Med det sagt är Fist of the North Star: Lost Paradise en fullkomligt galen upplevelse som du behöver testa själv för att ens kunna begripa. Bland de explodernade huvudena gömmer sig minispel där Kenshiro agerar bartender, spelar baseball med en stålbalk och motorcyklar och allt däremellan.

Om du någon gång velat se hur Mad Max skulle skildras av japaner som inte har några som helst begränsningar är Fist of the North Star: Lost Paradise väl värt din uppmärksamhet.

Största +
Yakuza-upplägget implementerat på en klassisk manga/anime
Kenshiro är en av tidernas hårdaste hjältar
Gott om saker att göra och underhållande minispel

Största –
Lite föråldrad presentation
Underutevcklade karaktärer
Bilsekvenserna

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *