Recension: Shadow of the Tomb Raider

Att få uppdraget att göra om en klassisk spelserie för en ny generation måste vara en av de största uppgifter en utvecklare kan ställas inför. Alltför många gånger har det blivit pannkaka av det hela och källmaterialet har inte respekterats och gjorts rättvisa. När rebooten Tomb Raider släpptes för 5 år sedan visade det sig dock vara en av de bästa nyversionerna någonsin av en spelserie. Nu är den tredje och förmodligen avslutande delen här.

Shadow - 2
Det som först slår mig när jag spelar Shadow of the Tomb Raider är hur lite som faktiskt ändrats på 5 år. Spelmekaniken är samma, Laras rörelser är likadana och själva pusslen är även dessa nästintill identiska. Detta är dock inte bara negativt utan det gör också att hela den här serien får en helhet och hänger ihop på ett bra sätt, gillade man dock inte de tidigare spelen lär man inte gilla detta heller.

Föregångaren utspelade sig i ett snöigt Sibirien mestadels men den här gången får Lara ett rejält milöombyte och spelet tar istället plats i Mexikos soldränkta kryptor och städer. Det passar helt och hållet då dessa civilisationer har mängder med häftig historia och hemligheter som går att bygga ett spel på.

Shadow - 1
Något som också märks är att Lara är en betydligt mer mogen och härdad person nu än vad hon var i det första spelet i denna trilogi. Detta innebär att Shadow of the Tomb Raider är det råaste spelet hittills i serien och utvecklarna har varken sparat på blod eller våld vilket tar spelet ytterligare ett steg från Naughty Dogs Uncharted-serie som det ofta jämförts med.

Att man denna gång valt att inkludera stöd för HDR-tekniken var ett genidrag i ett spel av denna typen. Mexikos miljöer blir verkligen levande och man sugs in i bilden på ett helt annat sätt än tidigare. Kör man som jag med en Pro-konsoll finns även möjligheten att spela i 60 bildrutor per sekund till förmån för lite lägre upplösning än 4K vilket är att föredra. Även om det spelmässigt är likt föregångarna så är det helt klart det mest imponerande spelet i serien rent tekniskt.

Shadow - 3
Det som drar ned betyget lite för min del är att berättelsen denna gång inte är alls lika engagerande som tidigare, självfallet är det fortfarande organisationen Trinity som är skurkarna och jakten på dessa börjar bli lite uttjatad nu faktiskt. Lara hade förutom miljöombytet också behövt en ny fiende att kämpa mot.

Gillade du föregångarna och vill ha mer så är Shadow of the Tomb Raider dock ett väldigt givet köp, förvänta dig bara inte någon spelmässig revolution.

Största +
Sagolikt vacker grafik
Intressanta platser och miljöer
Kul strider med valmöjligheter

Största –
Berättelsen engagerar inte som i tidigare titlar

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *