Recension: Shenmue 1 & 2

Få spelserier har någonsin haft en så stark mytbildning kring sig som just Yu Suzukis hämnddrama Shenmue. Spelet släpptes i Sverige i slutet av år 2000 och och blev en av storsäljarna på Dreamcast och det hyllades unisont i hela världen för sitt nytänk kring digitalt berättande. 18 år senare får vi nu chansen att uppleva Shenmue igen då en samling med de två spelen släppts så här lagom inför trean nästa år.

Shenmue 2 -
Jag minns faktiskt än idag hur jag med förväntansfulla steg begav mig mot Hikmet Leksaker för att införskaffa Shenmue till min Dreamcast på releasedagen, förpackningen var något i hästväg och spelet innehöll fyra stycken skivor vilket jag i min ungdom trodde skulle bero på att spelet skulle räcka i flera veckor, kanske rentav månader (något som givetvis var felaktigt då alla filmsekvenser upptog platsen på dessa skivor). Väl hemma visade det sig snabbt att jag inte riktigt uppskattade Shenmue lika mycket som alla andra, jag började rentav undra om det var något fel på mig då jag upplevde spelet som sövande snarare än engagerande och när eftertexterna rullade efter någon dag var jag allt annat än imponerad av vad jag upplevt.

När jag ser tillbaka förstår jag mig själv till stor del, jag har aldrig varit en person som varit mycket för den här typen av interaktivt berättande med långa filmsekvenser och mer eller mindre självspelande partier men jag måste säga att jag faktiskt uppskattade Shenmue något mer nu än när det begav sig. Detta beror delvis på att mer eller mindre alla AAA-spel innehåller element som introducerades i Shenmue och i mångt och mycket är de icke-spelbara delarna i Shenmue ganska många jämfört med en del nutida spel.

Shenmue - 1
Ryo Hazukis resa för att hämnas sin mördade far är till viss del en engagerande sådan och till viss del är den fortfarande ett sömnpiller av rang. Mycket av tristessen beror på att samma fraser upprepas i vad som känns som en oändlighet när Ryo vandrar längs kullerstensgatorna och frågar efter svarta bilar, seglare och allt annat. Oavsett vem man pratar med är det exakt samma ljudklipp med Ryo som spelas upp utan att han ändrar tonläge och till viss del blir det rentav komiskt.

Vad jag däremot uppskattar är striderna i Shenmue som känns klart inspirerade av klassiska Virtua Fighter och där man hela tiden kan lära sig nya kampstilar och stridskonster att ta till. Det trista är att det är så pass långt mellan dessa partier då spelen till största del består av dialog och utforskning.

I den här nyversionen är det framför allt upplösningen som fått en välbehövlig uppgradering medan ljudkvaliteten fortfarande är precis lika usel som på Dreamcast. Dialogen låter som någon stoppat en Clas Ohlson-mikrofron för 49kr i en ölburk och därefter beslutat sig för att spela in och det är väl för många en del av charmen med Shenmue även om jag personligen tycker det är rent frustrerande att lyssna på under längre stunder. Det har heller inte gjorts några väsentliga uppoffringar för att förbättra kontrollen utan Ryo känns fortfarande lika svår att kontrollera oavsett om han befinner sig i en gaffeltruck eller till fots.

Shenmue - 3
Nu låter det som att jag är stenhård men faktum är att det i många fall inte alls var bättre förr. Den här samlingen är främst för de som vill uppleva nostalgin igen och har Shenmue som favoritspel, jag har svårt att se varför någon annan som ej upplevt Ryos berättelse innan skulle vilja välja denna samling framför exempelvis Yakuza serien som i mångt och mycket är andliga uppföljare som gör i princip allt bättre.

Samlingen är samma spel som du spelade för snart 20 år sedan på din Dreamcast fast du nu har lyxen att slippa koppla in din gamla konsol, om du tycker det är värt pengarna så är denna samling ett givet köp och om inte så finns det betydligt bättre liknande titlar.

Största +
Berättelsen är unik för sin tid
Stridssystemet är fortfarande stabilt

Största –
Ljudkvaliteten är rent horribel
Frustrerande kontroll

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *