Recension: Strange Brigade

Utvecklarstudion Rebellion är kanske mest känd för sin Sniper Elite-serie men även för ett smått fantastiskt coop-äventyr vid namn Zombie Army Trilogy som släpptes för några år sedan. Det spelet står sig än idag som en av mina absoluta favoriter inom genren och nu är den andliga uppföljaren Strange Brigade äntligen här.

Strange - 1
Även om Rebellion har bytt ut nazityskland mot Egypten så är receptet detsamma, frenetisk action med fokus på samarbete för upp till fyra spelare och den som spelat Zombie Army Trilogy känner snabbt igen sig i svängarna. Den ondsinta guden Seteki har släppts fri och har frammanat en hord av mumier, zombiepirater, samurajer och annat pack mot mänskligheten och det är upp till spelets fyra äventyrare att sätta käppar i hjulen för hennes planer.

Berättelsen i Strange Brigade lär inte vinna några priser, den är istället medvetet dålig och anspelar på forntidens matinefilmer som sändes på biograferna under eftermiddagarna. I mångt och mycket är den här typen av filmer förlagan till bland annat Indiana Jones och den som kan sin filmhistoria lär hitta en hel del sköna referenser längs vägen. När nya fiender uppenbarar sig för första gången ackompanjeras detta av en stillbild i svartvitt samt en medföljande ostig text som beskriver denna. Hela tiden får jag känslan av att Strange Brigade är menat som ett lättsamt äventyr som inte är menat att ta på allvar och det är precis därför det är så bra.

Strange - 3
Till skillnad från i Zombie Army Trilogy har här de fyra olika karaktärerna olika egenskaper gentemot varandra, Archimedes kan till exempel hitta gömda gångar längs banorna som inte de övriga karaktärerna kan nå medan Frank tål mer stryk jämfört med de övriga tre. Skillnaderna är inte jättestora men tillräckligt för att man ska vilja spela med alla, särskilt då dialogen skiljer sig en hel del och samtliga av hjältarna har en hel del sköna one-liners de bjuder på emellanåt.

Grafiskt är Strange Brigade väldigt vackert att titta på, särskilt då Rebellion valt att inkludera stöd för HDR om man har utrustning som stödjer denna funktion. Egypten ser kort och gott helt fantastiskt ut och det känns verkligen som att man spelar en gammal äventyrsfilm när man röjer runt bland zombies och annat sattyg längs de nio olika banor som finns med.

Förutom själva kampanjen finns det sedvanliga Horde Mode samt ett nytt spelläge vid namn Score Attack som precis som namnet antyder går ut på att man ska samla på sig så mycket poäng som möjligt på tid i syfte att ta sig upp på rankinglistorna. Även om dessa mest känns som utfyllnad så är de kul tillskott att ta sig an när man är klar med allt som berättelsen har att erbjuda.

Strange - 2
Strange Brigade är på många sätt och vis det ultimata coop-spelet och en helt fantastisk uppföljare på Zombie Army Trilogy som tar konceptet i grundspelet och förbättrar det på i princip alla punkter. Det enda jag har att invända mot är att själva kampanjen är aningen kort då jag direkt efter jag var klar blev sugen på mer.

Största +
Fantastiskt roligt med vänner
Skön humor
Dialogen är vansinnigt roande

Största –
Lite för få banor i kampanjen

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *