Recension: Guacamelee 2

För fem år sedan släppte Drinkbox Studios vad som skulle komma att bli ett av de bästa indiespelen någonsin. Det tog hela den Mexikanska kulturen och blandade det tillsammans med populärkulturella skämt i ett underbart upplägg inom genren Metroidvania och de gjorde därmed något alldeles eget. Nu är uppföljaren här och det var med enorm förväntan jag slängde igång Juans senaste äventyr.

Guaca 2 - 2
Att inspirationskällorna stavas främst Castlevania: Symphony of the Night och Super Metroid kommer knappast som någon överraskning men däremot att man väljer att kopiera introsekvensen i det förstnämnda närmast rakt av i en komisk version fick mig att skrika av skratt. Dialogen samt det faktum att man möter sista bossen från förra spelet direkt från start var en genialiskt smart hyllning av Drinkbox Studios i min mening och det sätter tonen för resten av äventyret på ett mästerligt sätt.

Den ljuvliga skurken Calaca från förra spelet är därmed död och begraven och i uppföljaren får vi istället stifta bekantskap med Salvador som också är en luchador (eller brottare) precis som Juan och det visar sig snart att han är minst lika ondsint som sin föregångare. Salvador vill nämligen hitta en mystisk guacamole som enligt berättelsen ska ge honom superkrafter och det är precis lika löjligt som det låter. Handlingen i Guacamelee 2 är helt vansinnigt roande och precis lika absurd som man kan förvänta sig av den här spelserien.

Guaca 2 - 1
En stor nyhet i uppföljaren är att du efter en bit in i spelet har hela fem stycken olika färdighetsträd där du genom att besegra fiender tjänar in guld som figurerar som erfarenhetspoäng och dessa poäng kan sedan sättas i dessa träd. Vill du exempelvis tåla mer stryk går det att ordna, vill du lära dig mer brottarrörelser går även detta att fixa galant och uppföljaren erbjuder därmed mycket mer valfrihet än första spelet när det kommer till hur du vill bygga din Juan.

Det märks att Drinkbox Studios lärt sig av föregångaren och de år som gått då nivådesignen är i en helt annan klass i Guacamelee 2. För att låsa upp det bästa slutet måste fem stycken magiska nycklar samlas in och det är här den verkliga utmaningen börjar på riktigt. Vissa av dessa extranivåer är rent brutalt utmanande i ren och skär Super Meat Boy-klass och det gör dom desto mer tillfredsställande att klara av. Även om en del inte håller med mig så tyckte jag att föregångaren var i enklaste laget och det har man helt enkelt valt att råda bot på i uppföljaren.

Guaca 2 - 3
Guacamelee 2 är inte bara ett grymt bra Metroidvania, det är också ett av årets hittils absolut bästa spel i min mening. Det tar allt som gjorde föregångaren bra och vrider upp nivån ytterligare och som slutresultat har vi ett rent ljuvligt plattformsäventyr med coola bossar, smart nivådesign och humor värd att dö för. Ladda upp med tacos och dipp, Juan är tillbaks i högform!

Största +
Nivådesignen är makalöst bra
Soundtracket är fantastiskt
Utmanande men rättvist

Största –
Varför kan man inte spela på svåraste från början?

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *