Recension: Mega Man X Legacy Collection 1 + 2

Mega Man har med handen på hjärtat varit den spelserie som format mig mest som ung, jag minns än idag hur jag satt och spelade klassikerna på NES med min far vid min sida och musiken nynnar jag på fortfarande. Mega Man X-serien var av den anledningen den mer eller mindre naturliga evolutionen av Capcoms blå robot och när spelet släpptes till Super Nintendo minns jag hur exalterad jag var efter att ha läst om det i olika speltidningar. Spelet infriade alla mina förväntningar och mycket mer och nu är det dags att uppleva serien på nytt till den nuvarande generationens konsoler.

MMX - 1
Av någon besynnerlig anledning har Capcom valt att dela upp spelen på två samlingar trots att de släpps samtidigt. Den första täcker X1 till X4 medan den andra innefattar X5 till X8 och anledningen till detta beslut kan jag bara spekulera i. Alla åtta spelen hade utan problem fått plats på en enda skiva. Det positiva i detta är dock att utvecklarna äntligen tagit sitt förnuft till fånga och inkluderat en Platinatrofé, något jag saknade i samlingarna med de äldre spelen. Att det hela är uppdelat på två samlingar innebär självfallet att man kan knipa två stycken av dessa åtråvärda pokaler om man är skicklig nog.

De första tre spelen släpptes ursprungligen till Super Nintendo och det enklaste sättet att beskriva dom är att dom är ren och skär plattformsperfektion. I de äldre Mega Man-spelen kunde den blå roboten endast hoppa och skjuta men i X-serien utökades både arsenalen och rörligheten. Det är något speciellt med att använda ”dash”-funktionen för att akta sig för fiender och bossar och spelen är hela tiden utmanande men också väldigt belönande att spela.

MMX - 3
Trots att det ursprungliga Mega Man X nu har 25 år på nacken så står det sig fortfarande som ett av tidernas absolut bästa spel i min mening och de två uppföljarna är inte direkt sämre dom. Debuten till PlayStation kom i och med Mega Man X4 och förutom att ha animerade filmsekvenser så finns det även en del dialog i spelet som tillför till själva berättelsen. X4 är själva definitionen av pixelmagi och är än idag rent hutlöst vackert att titta på och musiken är rent magisk i samtliga av dessa spel.

De två samlingar som tidigare släppts med originalserien innehöll en del fusk så som möjligheten att kunna spara var som helst och fortsätta ifall man skulle dö. Det glädjer mig oerhört mycket att Capcom valt att inte inkludera sådant tjafs i dessa samlingar, nu är det skicklighet som gäller om man ska klara av spelen och i ärlighetens namn är de inte så svåra som många påstår. Om man nu inte skulle klara av utmaningen har de istället lagt till ett nybörjarläge där du gör mer skada och tar mindre skada själv men använder du dig av detta läge kan du inte tjäna in vissa troféer vilket känns helt rätt.

Förutom själva spelen finns också en musikspelare där man kan lyssna på soundtracket till samtliga titlar samt en hel del arkivmaterial att gotta ner sig i, vi har bland annat reklamfilmer från titlarna, en massa skisser och annat kul.

MMX - 2
Jag satt länge och funderade på hur jag skulle betygsätta dessa samlingar, de sex första spelen är ren och skär magi och en fröjd att spela medan X7 och X8 fortfarande är extremt mediokra titlar jämfört med resten av serien. De var aldrig bra när de släpptes och de är inte särskilt bra nu heller men trots detta faktum så tynger det inte ner helheten då vi faktiskt bjuds på hela sex stycken mästerverk till en spottstyver.

Mega Man X Legacy Collection är en samling gjord med kärlek för en ikon som präglat spelindustrin i 30 år nu och vad passar bättre än dessa spel att värma upp med inför den kommande elvan i höst?

Största +
Några av tidernas bästa plattformsspel
Musiken är fortfarande mästerlig
Arkivmaterialet är intressant
Äntligen kan man tjäna in Platinatroféer

Största –
X7 och X8 är bleka jämfört med resten av titlarna

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *