Recension: New Gundam Breaker

För lite mer än ett år sedan började jag intressera mig för Gunpla, som står för Gundam Plastic models. Alltså modellbygge av diverse robotar från det massiva Mobile Suit Gundam-univsersumet. Detta utan att egentligen ha någon koll på de dussintals olika Gundam-serierna annat än att jag var medveten om dess existens.

breaker3

Spola fram till idag och jag har drygt 20 modeller under mitt bälte och jag har börjat djupdyka i Gundams enorma värld. När New Gundam Breaker utannonserades var jag därför såklart snabb på att begära att få recensera titeln då det rör sig om ett spel där jag faktiskt får bygga digitala Gunpla och sedan strida med dem.

När spelet tar sin början tar jag mig an rollen som en student som precis förflyttats till en av Japans toppskolor för Gunpla-undervisning. I detta universum är Gunpla-byggande och stridande en nationell angelägenhet och bara de allra bästa får chansen att göra det som proffs.

breaker2

Berättelsen som följer är inte helt oväntat ganska nonsensartad och innehåller alla anime-klyschor du kan tänka dig. Men poängen med spelet är alltså att bygga och strida med digitala plastversioner av animerade robotar. (Där har vi en mening jag aldrig trott jag skulle skriva.)

Själva byggandet under strider är busenkelt då jag enkelt kan plocka upp nya delar och byta dem med ett knapptryck eller två. Mellan spelets nivåer kan jag köpa nya delar och skräddarsy min Gunpla mer detaljerat och som någon som har byggt flera modeller känner jag igen flera steg och till och med delar som används. Detaljrikedomen i byggandet är det med andra ord inget större fel på och det har gett mig flera idéer kring modeller som jag kan mixa själv och olika färgteman som kan implementeras i verkligheten.

breaker1

Dessvärre faller spelet samman en aning när det kommer till det faktiska spelandet. Striderna utspelas i måttligt varierande miljöer men de är nästintill bedövande tråkiga. Kontrollschemat känns stelt och klumpigt och hela upplägget känns aningen medelmåttigt. När jag tänker på de Gundam-serier som jag har sett under det gångna året tänker jag automatiskt på spektakulära strider, inte på simpelt pew pew-pangande utan någon som helst dramatik.

På det stora hela är New Gundam Breaker något av en besvikelse och kan möjligtvis tilltala endast de största fansen av Gundam och/eller Gunpla. Om du är ute efter ett spel som fångar seriens intensitet på ett betydligt bättre sätt rekommenderar jag att du kollar in Gundam Versus, som släpptes förra året, istället.

Största +
Tonvis av kärleksfullt detaljerade Gunpla-modeller
Flerspelarläget är ganska underhållande
Möjligheterna att skapa mina egna Gunpla

Största –
Tråkiga strider
Nonsensartad berättelse

5av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *