Recension: Muv-Luv och Muv-Luv Alternative

Jag har bekantat mig med Muv-Luv-franchisen från helt fel håll. Det började med att jag upptäckte animen Schwarzesmarken, som handlar om ett gäng unga soldater i enorma robotar som bekämpar utomjordingar under ett alternativt Kalla Kriget. Därefter snubblade jag över en annan, något äldre anime vid namn Muv-Luv Alternative Total Eclipse. Det visade sig snabbt att dessa två serier utspelas i samma fiktiva universum som har sin grund i den visuella romanen Muv-Luv.

Muv1

Muv-Luv-spelen, som är en trilogi, har länge endast funnits ute i Japan och en liten fanskara i väst har spelat titlarna genom egna översättningar eller genom att lära sig japanska. För något år sedan dök spelen dock upp i officiell översättning på Steam tack vare en Kickstarter-kampanj och nu har titlarna även nått PS Vita.

Det hela börjar dock väldigt långt från utomjordingar och mechas. Istället får jag inledningsvis följa Shirogane Takeru, en ung högstadieelev som har ett ganska ordinärt liv och som har sin barndomsvän och potentiella kärleksintresse ständigt vid sin sida. Takerus vardag vänds dock upp och ned tidigt i spelet när han vaknar en morgon och finner en främmande kvinna bredvid honom i sängen.

Vad som följer är en ganska traditionell japansk high school-komedi fullt med förväxlingar, missförstånd och flera snytingar utdelade till Takeru än jag kan räkna. Muv-Luv innehåller ett otroligt starkt karaktärsgalleri med gott om romantiska intressen för Takeru.

Muv2

Muv-Luv innehåller även uppföljaren, Muv-Luv Unlimited, där berättelsen tar en ganska drastisk vändning. Då narrativet egentligen är det enda spelet erbjuder då det nästan helt saknas interaktiva element väljer jag att inte avslöja vad som händer i någon av de tre titlarna. Detta är något som bör upplevas på egen hand. Muv-Luv och Unlimited är två delar av samma berättelse men när det kommer till Muv-Luv Alternative är det lite annorlunda.

Som titeln antyder är detta en alternativ skildring av det som händer i de två första spelen och det är återigen svårt att gå in på detaljer utan att avslöja viktiga delar av handlingen. Vad jag däremot kan säga är att hela trilogin är genomgående välskriven, underhållande och spännande. Du kanske tycker att det låter märkligt att det som börjar som en romantisk komedi går över i en betydligt mörkare berättelse om enorma robotar och en utomjordisk invasion men sättet Muv-Luv bygger upp det hela gör att det är mer naturligt än jag först väntat mig.

Muv-Luv-serien tillhör giganterna inom genren visuella romaner och det är inte svårt att förstå varför. Karaktärerna är omedelbart sympatiska och enkla att tycka om och röstskådespelarna levererar sina repliker med skicklighet och inlevelse.

Muv3

Om du är okej med det faktum att du faktiskt inte aktivt spelar något så mycket som att läsa är Muv-Luv-spelen ett måste. Det hör helt klart till det bästa som genren har att erbjuda och det kan mycket väl vara de bästa visuella romaner jag någonsin spelat.

Största +
Härliga karaktärer
Spännande berättelse fylld av oväntade vändningar
Gott om speltid för att uppleva alla alternativa vägar

Största –
Bristen på interaktivitet kan avskräcka vissa

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *