Recension: Street Fighter 30th Anniversary Collection

När jag säger återutgivningar lär knappast Capcom vara det sista som kommer upp i huvudet. Genom åren har de i princip släppt hundratals olika versioner och uppgraderingar av Street Fighter-serien och till viss del förstår jag dom då spelen hållit så pass hög kvalitet. Nu fyller serien trettio år och självfallet har Capcom tagit tillfället i akt att släppa en samling med de tidigare spelen till samtliga format.

SF30 - 2
Ett av mina största minnen gällande spel var när jag som yngling stod på Eurostop, en slags mindre galleria med en bensinmack, några få affärer och en arkadhall och det var där jag första gången kom i kontakt med Street Fighter II. Jag fick några mynt av min far som jag slängde in i maskinen och grafiken var på den tiden det snyggaste jag någonsin sett i ett spel, det kändes som att det var på riktigt nästintill.

Jag minns än idag att jag under alla omgångar jag spelade valde den taniga indiska herren vid namn Dhalsim då han kunde sträcka på sina armar och ben och av den anledningen var han spelets bästa karaktär i mitt huvud. När så spelet utannonserades till Super Nintendo höll jag på att flyga i taket och jag fick hem spelet på releasedagen och spelade tills tummarna nästan blödde. Det var dessutom inte av en slump som min första tatuering är från just Street Fighter då det säger en del om hur mycket serien betydit för mig genom åren.

Sf30 - 3
Den här samlingen består av det första spelet i serien som idag är i princip ospelbart då det är så pass primitivt, den fantastiska uppföljaren samt del tre som i min mening är seriens absoluta höjdpunkt. Inkluderade är också Alpha-trilogin som i min mening är gravt underskattade spel. Detta är dock inte riktigt sant, samlingen innehåller fler än dessa spel men alla spel är någon form av variation av varandra. Det är i princip lika bisarrt som det låter och jag förstår inte för allt i världen varför man skulle vilja spela den första versionen av Street Fighter II när man kan välja att spela den senaste i samlingen som har fler karaktärer, snabbare tempo och är allmänt bättre.

Det känns som detta är en samling som främst riktar sig till nostalgiker som lever av uppfattningen att det var bättre förr och jag är förmodligen Capcoms tilltänkta målgrupp. Som ett stycke spelhistoria fungerar samlingen utmärkt då man dessutom slängt in onlinespelande på några av titlarna med blandat resultat. Vissa gånger fungerar det perfekt medan det andra gånger hackar så mycket att det nästan är ospelbart beroende på vilket land motståndare befinner sig i.

SF30 - 1
Street Fighter 30th Anniversary Collection är en väldigt fin samling histora för den fightingspelsintresserade men det känns ändå som att Capcom legat lite på latsidan här. Nätkoden hade kunnat vara betydligt bättre och att man inte ens valt att inkludera en platinatrofé i PlayStation 4-versionen känns helt bisarrt med tanke på hur många spel som är inkluderade. Har du aldrig spelat Street Fighter innan kan du lika gärna hoppa på fyran eller femman direkt men för de som växt upp med serien så är denna samling helt klart köpvärd.

Största +
En stor mängd spel ingår
Det går att spela online i vissa av spelen

Största –
Ingen platinatrofé
Nätkoden strular emellanåt

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *