Recension: Horizon Chase Turbo

För den som växt upp med spelkonsoler så som Super Nintendo eller SEGA Mega Drive lär knappast namn som Top Gear och Outrun vara helt obekanta. Den forna tidens racingspel som idag är föregångarna till stora titlar som DriveClub och Forza Motorsport och på den tiden var genren betydligt enklare än vad den är idag. Fokus låg på ganska primitiv grafik samt ett oftast helt makalöst bra soundtrack och det är denna känsla Horizon Chase Turbo vill förmedla igen år 2018.

HCT - 2
Egentligen är Horizon Chase Turbo inte ett helt nytt spel utan det har funnits till andra plattformar i flera år nu, det är dock första gången det släpps till stationära konsoler och ingen kunde vara gladare än vad jag är.

Även om Top Gear hade en viss popularitet i Sverige är det ingenting jämfört med hur stort spelet var i Brasilien där utvecklarna Aquiris kommer från. Spelet fanns nämligen med på en stor rad av de illegala piratkassetter som flödade på marknaden under 90-talet och därigenom kom många spelare i kontakt med det.

Även om Top Gear i sig inte var något direkt fantastiskt eller revolutionernade för sin tid så är det Barry Leitchs soundtrack alla minns spelet över. Musiken är faktiskt så pass bra att jag fortfarande lyssnar på den stundtals och en av anledningarna till att jag blev så pass exalterad över Horizon Chase Turbo är att Aquiris faktiskt anlitat kompositören från Top Gear till att skriva musiken.

HCT - 3
Speltekniskt är Horizon Chase Turbo en ganska enkel historia där du kör bil på en rad banor runt om i världen och spelet går i princip rakt fram hela tiden då du mer eller mindre svänger nästintill automatiskt i kurvorna. Den stora utmaningen ligger i att kunna navigera mellan övriga bilar som alltid startar före dig och att köra in i en av dessa visar sig förödande ganska tidigt då du tappar fart som resultat av detta.

Den grafiska stil Aquiris valt är kort sagt väldigt snygg och jag uppskattar verkligen den synthwaveinspirerade design som präglar större delen av banorna. Den stora hjälten i det hela är dock som sagt musiken, Barry har skapat ett soundtrack som tål att lyssnas på om och om igen och precis som i fallet med Hotline Miami så blir musiken en stor del av upplevelsen som driver mig som spelare att bli bättre på spelet.

HCT - 1
Även om svårighetsgraden ibland är lite väl oförlåtande så är Horizon Chase Turbo ett riktigt härligt och retrodoftande racingspel som skapar känslan ”bara en ett race till”. Det är väl värt en investering för den som var med när det begav sig och som vill åka mot horisonten till tonerna av klassisk synthwave.

Största +
Musiken är helt fantastisk
Grym design med inslag av synthwaveestetik

Största –
Lite väl hård svårighetsgrad

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *