Recension: Dragon´s Crown Pro

Utvecklarna på Vanillaware är tillbaka och med succétitlar som Muramasa Rebirth och Odin Sphere i bagaget så har de satt sin egen personliga prägel på rollspelsgenren med sin handritade grafikstil. Deras senaste spel Dragon’s Crown är inget undantag från denna regel utan grafiskt sett följer det samma mall.

Vad som på förhand utlovats att vara en korsning mellan Final Fight och Diablo lovar helt klart gott.

Dragons Crown - 1
Ibland släpps det spel som helt och hållet förlitar sig på spelkänslan och skippar allt nonsens så som långa introduktioner, filmsekvenser och dialog. Dragon’s Crown är helt och hållet ett sådant spel där du kastas rakt in i hettan redan under de första fem minuterna. En kort genomgång av kontrollerna är allt du får och sedan får du klara dig på egen hand (eller ta hjälp av andra via PSN).

Precis som i majoriteten av liknande spel så har du här ett antal karaktärsklasser du kan välja att spela som. Vi har den klassiska fightern som tål och kan dela ut en hel del stryk, vi har en kvinnlig trollkarl som tål ganska lite men som kan göra skada över större områden med mera. Det är riktigt kul att alla dessa klasser är så pass olika varandra vilket gör att man gärna vill spela igenom spelet flera gånger för att testa på alla dessa. Precis som i nyligen släppta Diablo III så blir Dragon’s Crown en större utmaning för varje gång du kör igenom det och det innebär också att fienderna tappar bättre utrustning till din karaktär.

Med sig på färden har du också tjuven Rannie som kan styras genom en markör som är satt till den högra analogspaken. Rannie kan bland annat öppna lås på kistor, dörrar med mera och är till riktigt stor hjälp och används oftast när styrka inte hjälper för att kunna avancera.

Efter att din karaktär går upp i level så kan han eller hon också lära sig nya färdigheter genom att sätta ut poäng på en sådan och det är här Dragon’s Crown verkligen visar prov på variation då majoriteten av dessa är så pass olika varandra att karaktären får en helt egen spelstil. Saker som hittas på uppdragen måste identifieras för att kunna användas och det är här guldet kommer in i bilden, att identifiera saker kostar nämligen hutlösa summor pengar och om du vet att det där svärdet exempelvis är på en låg level så kan du istället välja att sälja av det för en mindre summa. Det kan låta onödigt men du som spelare kan tjäna på det i längden då guld inte växer på träd i spelvärlden direkt.

Dragons Crown - 2
Om du inte har vänner att spela med så kan du välja att låta datorn kontrollera de tre andra karaktärerna men detta kräver i sin tur att benrester från fallna äventyrare hittas och bärs till en präst som kan återuppliva dessa (ja, även detta kostar guld). Dessvärre är det också här som en av de dåliga sidorna med Dragon’s Crown visas upp då datorns intelligens är långt ifrån bra och oftast står bara karaktärerna där och tar emot stryk som slagpåsar. Att spela med mänskliga spelare är alltså att föredra framför allt annat.

Ett annat klagomål jag har är att spelet är på tok för kort då antalet områden inte är speciellt högt och dessa avverkas snabbt på löpande band när man lagt vantarna på lite bättre utrustning. Man kan som sagt spela om på högre svårighetsgrad men den där riktigt beroendeframkallande känslan som Diablo III och liknande spel har infinner sig aldrig riktigt. Att spela själv är dessutom ingen höjdare som jag nämnde ovan.

Det som Dragon’s Crown dock inte har en bristvara av är charm så det räcker och blir över och det är detta som gör att man vill spela vidare då världen man går runt i är så otroligt mysig och tilltalande. Vanillaware har utan några som helst tvivel skapat det vackraste äventyret de gjort och ett av de mest designmässigt tilltalande under den här konsolgenerationen vilket måste ses som en stor merit.

Dragons Crown - 3
Dragon´s Crown Pro är exakt samma spel vi spelade till förra generationens konsol och inga direkta förbättringar har gjorts när det kommer till själva spelmomenten. Det enda som uppgraderats är grafiken som nu visas i 4K om man har en TV som stödjer det och det ser minst sagt vackert ut. Man har även valt att spela in musiken igen fast med en orkester och det låter självfallet bättre än vad det gjorde innan.

Äger du spelet sedan tidigare är det inte värt att köpa igen om du nu inte älskar det så pass mycket. Tråkigt nog bjuds det ej på några nya troféer utan dessa är samma som på PlayStation 3 och Vita och har du således tagit 100% i spelet så går det ej att göra detta igen. Med det sagt så är Dragon´s Crown Pro fortfarande ett riktigt underhållande spel om du har vänner att uppleva det tillsammans med.

Största +
Vansinnigt snygg design
Bitvis rejält utmanande

Största –
Inga nya troféer
Enformigt under längre stunder
Att spela själv är ingen höjdare

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *