Recension: Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings

Atelier-serien är tillbaka! Den 19:e (!) delen i den numera anrika serien har anlänt och markerar även den tredje och avslutande delen i seriens interna ”Mysterious”-trilogi. I huvudrollerna finner vi tvillingarna Lydie och Suelle, vars mål är att bli de bästa alkemisterna de kan bli, något som visar sig vara lättare sagt än gjort och innan jag vet ordet av är systrarna indragna i ett spännande äventyr.

Atelier 1

Som titeln antyder finns det en rad mystiska målningar som är en stor del av spelets händelser. Ganska tidigt finner sig Lydie och Suelle sig indragna i dessa målningar och utforskar världarna som de visar sig bära på. Fokus är i seriens traditionella andra på samlande av föremål och material som kan användas för alkemi, med inslag av turordningsbaserade strider lite då och då.

Jag känner ganska snabbt att Atelier Lydie & Suelle inte på något sätt är ute efter att ta serien i några nya riktningar och det mesta känns väldigt välbekant redan från start. Vad som erbjuds är ett JRPG med vackra pastellfärger, vansinnigt charmiga karaktärer och en allmänt lättsam ton. Trots att det finns ett övergripande narrativ om enorm ondska och allt som hör till japanska rollspel är det aldrig något som behöver tas på för stort allvar då man vet att allt ordnar sig i slutet på ett eller annat sätt.

Atelier 2

Denna avkopplade stämning smittar snabbt av sig hos mig och jag finner mig själv väldigt belåten när jag spelar Atelier Lydie & Suelle. Musiken och grafiken är tilltalande, röstskådespelarna sköter sig också väldigt bra men samtidigt kan översättningen lämna en del att önska emellanåt. En positiv förändring med spelets upplägg överlag är dock att det till största delen har slopat den tidsaspekt som spelat stor roll i många delar och som jag själv mest funnit en smula frustrerande.

 

I slutändan finns det dock två huvudorsaker till att jag gillar spelet så pass mycket, även om det är en smula repetitivt och bristande på nyheter. De orsakerna är Lydie och Suelle. De båda huvudkaraktärerna bubblar över av charm och personlighet på ett sätt som få JRPG-hjältar gör. De är inte ute efter att rädda världen eller besegra onda makter. Istället är de två helt vanliga flickor som bara vill bli de bästa alkemisterna i kungariket. De sekvenser där vi får följa hjältinnorna i deras vardagliga liv hör till spelet allra bästa bitar. Kemin mellan tvillingarna och de andra karaktärerna är också stundtals vansinnigt underhållande.

Atelier 3

Atelier Lydie & Suelle återuppfinner inte hjulet för serien men det är likväl ett värdigt och charmigt tillskott som fans definitivt bör uppleva. Även nykomlingar borde ta sig en extra titt då det är en riktig pärla emellanåt.

Största +
Huvudkaraktärerna
Pastellgrafiken fröjdas
Härlig musik

Största –
Få nyheter
Aningen repetitivt

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *