Recension: Ni no Kuni II – Revenant Kingdom

Jag har med handen på hjärtat aldrig varit någon större beundrare av anime. Visst, det har funnits serier jag uppskattat enormt så som Neon Genesis Evangelion men på det stora hela är jag knappast den typiska konsumenten av japansk kultur. Några jag alltid beundrat är dock Studio Ghibli som med sina makalösa filmer lyckats trollbinda mig om och om igen. När de för fem år sedan släppte ett spel vid namn Ni no Kuni: Wrath of the White Witch tillsammans med legendarerna på Level 5 så var det inte bara helt fantastiskt utan också ett av förra generationens bästa spel.

NNK2 - 1
Fem år senare är uppföljaren äntligen här och även om Studio Ghibli inte är involverade i utvecklingen den här gången så lever arvet kvar från det första spelet och det märks att denna animationsstudio är den främsta inspirationskällan. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom ser nämligen helt fantastiskt ut rent grafiskt och designmässigt, jag skulle gå så långt som att kalla det generationens hittills vackraste spel.

Då detta spel är fristående gentemot föregångaren så behöver man alltså inte ha spelat det spelet för att kunna ge sig i lag med tvåan (även om jag såklart rekommenderar att man gör det, första spelet är fantastiskt) utan det hela är en fristående berättelse som delar vissa saker som introducerades i föregångaren. Du spelar som Roland, president i USA, och det är precis lika märkligt som det låter. Efter ett misslyckat attentat mot presidentens konvoj slungas han in i denna vackra fantasivärld och slår snabbt följe med den unge kungen Evan vars konungarike är på väg att bli övertagit av den ondsinte Mausinger.

NNK2 - 2
Stadskuppen är ett faktum och Evan, Roland och gänget blir förvisade från sin hemstad Ding Dong Dell och det är här du kliver in som spelare och måste styra upp situationen och bygga upp ett nytt kungarike åt Evan. Själva berättelsen är i grunden otroligt simpel till en början men samtidigt helt genial när det kommer till hur alla spelmoment sakta men säkert introduceras till dig i lagom takt för att du ska kunna hänga med och greppa allt. Spelsystemet är väldigt djupt men samtidigt lättillgängligt eftersom spelet till en början håller dig i handen och går igenom begrepp som annars hade känts krångliga.

Striderna i Ni no Kuni II: Revenant Kingdom är den här gången i realtid och påminner mer om exempelvis Tales of-serien än föregångaren som hade turbaserade bataljer. Detta gör att uppföljaren har ett betydligt högre tempo och striderna är rent vansinnigt kul att utkämpa. Mycket av nöjet i striderna kommer tack vare den grafiska stilen då samtliga animationer och specialattacker är en ren fröjd att beskåda, jag har aldrig tidigare sett ett spel vara så nära en tecknad film. Genom att samla små medhjälpare vid nam Higgledies kan man ta hjälp av dessa under striderna och det finns ett hundratal att upptäcka genom resan. Dessa kan göra allt från att hela dina karaktärer till att framkalla enorma kanoner på slagfältet som går lös på fienderna.

NNK2 - 3
Level 5 har förutom de traditionella striderna också inkluderat ett väldigt beroendeframkallande minispel som är en form av realtidsstrategi där du med hjälp av en enorm armé ska ta över olika viktiga punkter på världskartan. Här känns inspirationen från klassiska spelserien Fire Emblem ganska given då man använt sig av vapentriangeln från det spelet och även om det bara är ett stickspår i berättelsen är även detta otroligt välgjort.

Jag är med handen på hjärtat helt lyrisk över Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, det är ett spel som gör precis allting rätt och där varje beståndsdel känns så otroligt genomtänkt att man bara häpnar. Att dessutom Joe Hisaishi gjort ett sådant makalöst jobb med själva musiken ökar inlevelsen ytterligare då man går och nynnar på melodierna från spelet långt efter man stängt av. Det märks att utvecklarna på Level 5 haft otroligt kul under utvecklingen då det lyser igenom redan från start att detta är en produkt skapad av kärlek.

NNK2 - 4
Oavsett om du spelat föregångaren eller inte haft något direkt intresse av rollspel så kan jag ändå rekommendera detta. Det är en så otroligt polerad spelupplevelse att det krävs ett hjärta av stål för att inte bli berörd och ta till sig detta mästerverk. Har vi möjligtvis årets bästa spel redan nu? Det får tiden utvisa men jag har svårt att tro att något i år kommer att toppa Roland och Evans magiska äventyr.

Största +
Sagolikt vackert
Striderna är ren spelglädje
Soundtracket är ett av de bästa på länge

Största –
Jag hoppas inte vi måste vänta ytterligare 5 år på en uppföljare

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *