Recension: Attack on Titan 2

AoT2_01När Koei Tecmo tog sig an licensen för mangaserien Attack on Titan för ett par år sedan så var det väldigt spännande att se vad som skulle släppas, främst då studion tidigare mest är känt för sina “Warriors”-serier där det är en karaktär som kämpar mot tusentals soldater. 2016 så släpptes det och det var ett riktigt kul spel som involverade seriens Omni-Directional Mobility Gear (eller ODM förkortat) som får dem att svinga runt som självaste Spiderman mellan hustak och skära upp titaner till höger och vänster med sina svärd. Även om spelet i sig blev ganska repetitivt efter att man klarade av storyn så var det ändå en frisk fläkt och svingandet kändes riktigt bra. Nu är alltså Attack on Titan 2 här och det har proppats fullt med innehåll!

Storyn börjar än en gång om ifrån början och det är nog lika bra, då båda spelen främst går efter animens framfart och den har inte kommit så värst långt i skrivande stund, så att starta Attack on Titan 2 där det första slutade hade kunnat göra spelet riktigt kort. Nej, istället så kör vi ifrån början och den här gången så får vi skapa en egen karaktär som var med när den första muren bröts ner utav The Colossal Titan och The Armored Titan för så många år sedan. Åldersmässigt så är karaktären ungefär lika gammal som de andra protagonisterna Eren, Armin och Mikasa och flera cinematics visar händelserna i första person utifrån vår karaktärs perspektiv, något som jag tycker ger en fräsch syn på händelser som jag både har sett och läst förut.

Precis som förra gången så får vi följa samtliga karaktärer genom sin militäriska utbildning och den här gången så är det mer fokus på relationer och att verkligen lära känna sina kamrater genom att prata med dem och svara på diverse frågor som de ställer för att öka på vänskapen. Vid vissa delmål i relationen så blir det små events som belönar dig med nya färdigheter. På sätt och vis så önskar jag att jag inte har varken sett eller läst serien innan, för spelet gör ett grymt bra jobb med att presentera både sin story och karaktärer, faktiskt bättre än det första spelet. Storyn är uppbyggd på kapitel och även om de är få till antal så är det mycket innehåll i varje. Efter cirka 7 timmars speltid så var jag fortfarande kvar i Chapter 2 och hade mycket kvar att göra och saker att låsa upp.

AoT2_03

Utöver storyn så finns det ett “Another Mode” där du tar dig an uppdrag utanför väggarna antingen solo eller online. I detta läget så kan du antingen välja din egen karaktär eller de andra karaktärerna ifrån storyn som du har låst upp. Allihop kan levelas upp individuellt så det finns att göra! Ute på uppdragen så tjänar du in både pengar och material som behövs för att köpa eller uppgradera din utrustning vilket verkligen behövs ju längre in i spelet du kommer. Om du väljer att spela online så kan du teama upp med 3 andra spelare och då känns det verkligen som om man är med i någon slags elite squad, titanerna huggs ner till höger och vänster och de olika sidomålen i uppdragen betas av i rasande takt. Känner du dig på tävlingshumör så finns det även ett läge där två lag tävlar om vem som kan dräpa flest titaner.

Kontrollen är fortfarande grymt bra utformad; du svingar runt med fyrkant och kan dasha framåt med X så länge du har gas kvar i din utrustning. Dina AI-medlemmar kan nu alltid ta order av dig (något som bara gick med vissa karaktärer i föregångaren) och olika medlemmar kommer med olika förmågor så som team attacks, helning, ljusbombning eller kastnät. Team attacks tycker jag främst om då din karaktär och medlemmen går in i en snabb liten scen där de tillsammans attackerar titanen i fråga på olika sätt. Två andra nya metoder att ta ihjäl titaner på introduceras också ganska tidigt och tar lite tid att bemästra. En av dessa är Sneak Attack som innebär att du siktar på en titan bakifrån med en kikare och sedan flyger på den i rasande fart. Tajmar du din attack rätt så är det stor chans att du tar ner titanen på en attack men om titanen får syn på dig så blir den ursinnig, starkare och fokuserad på dig. Den andra attacken går lite hand i hand med detta, då du måste undvika en attack ifrån en titan precis i rätt ögonblick för att göra ett motangrepp som även den har några unika småscener som är ruskigt coola.

AoT2_02

Jag är riktigt förtjust i alla förbättringar sedan föregångaren och det är härligt att se karaktärerna utvecklas på skärmen. När storyn väl är slut och den stora grind-festen börjar så avtar kärleken lite igen men ju fler vapen och utrustning jag lyckas låsa upp desto mer håller det i sig. Att onlinedelen är stabil är ett riktigt plus då det gör dessa annars väldigt repetitiva sysslor mycket snabbare och roligare med andra spelare. Vissa översättningar står dock ut ordentligt (om än inte lika mycket som en annan Koei Tecmo-titel: One Piece Pirate Warriors 2) så som när karaktären Annie pratar om Conny och i en dialog hela tiden refererar till honom som “henne”. Låter kanske inte som något stort, men när jag såg det så togs jag ur min inlevelse och började istället leta efter fler felöversättningar.

Annars så är Attack on Titan 2 riktigt bra! Det bjuder på många timmars speltid och men en grym kontroll och mängder med karaktärer att låsa upp och lära känna så är det här ett spel som kommer att räcka länge oavsett om du är ett fan av serien sedan tidigare eller ej!

 

Största +
Varierande och utmanande titaner
Svingandet
AI-medlemmarnas team attacks

 

Största –
Karaktärerna vill gärna fastna i vissa hörn när man försöker ta sig över byggnader
Vissa felöversättningar sticker ut
Efter storyn blir det snabbt repetitivt utan något direkt mål

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *