Recension: Gravel

Jag skulle verkligen inte kunna kalla mig bilspelsfantast, faktum är att jag är raka motsatsen och håller mig oftast så långt bort ifrån bilar det bara går. Jag är exempelvis en frekvent användare av lokaltrafikens förmånliga tjänster och har således aldrig känt något behov av att flyga fram i flera hundra kilometer i timman. Gravel fångade dock mitt intresse ganska tidigt då det är raka motsatsen till alla ultrarealistiska simulationer som finns ute på marknaden idag.

Gravel - 1
Den Italienska utvecklaren Milestone har hängt med länge på marknaden och gjorde sin debut med det klassiska bilåkarspelet Screamer 2 till datorer för en herrans massa år sedan. De övergav dock rötterna på 2000-talet och satsade på mer realistiska spel men nu är de alltså tillbaks där de en gång startade med snabb arkadracing. Vid en första anblick känns Gravel som en andlig uppföljare till klassikern SEGA Rally fast ännu vansinnigare och i min värld är det bara positivt.

Arkadracing som genre har varit i princip utdöd de senaste åren och jag har länge saknat ett spel där jag bara kan skingra tankarna och inte behöva koncentrera mig på avancerade saker som däckförhållanden, väder och annat som påverkar körupplevelsen. I Gravel är det bara gasen och bromsen som spelar någon roll och trots sin simpla kontroll så fungerar spelet ypperligt när det kommer till att höja humöret på mig.

Gravel - 3
Banorna i spelet är precis lagom varierade och oavsett om jag drar runt i leran och sanden i Afrika eller i en arena inomhus så har jag precis lika roligt som om det vore mitten av 90-talet. Svårighetsgraden är perfekt avvägd och även en som är helt novis på bilspel borde inte ha några större problem att komma in i Gravel och det märks att ordet lättillgänglighet har varit en ledstjärna hos Milestone under utvecklingen.

Allt eftersom du spelar den enorma kampanjen vid namn Off-Road Masters låser du upp nya bilar, färger och annat smått och gott som ökar din motivation att fortsätta. Du får även träffa på kända racingförare (vars namn jag personligen aldrig hört tidigare) och utmana dessa på en duell för fina belöningar. Självklart går det att spela online mot andra också och Gravel är faktiskt ett spel med riktigt mycket innehåll för pengarna.

Gravel - 2
Det jag saknar mest i spelet är någon form av licensierat soundtrack då det blir i tystaste laget under vansinnesfärden och det är riktigt synd. Ett spel som detta hade det varit ypperligt att inkludera riktigt rockig musik i. Det går ju dock i vanlig ordning dra ned spelljudet och köra Spotify i bakgrunden om man så vill.

Gravel är inte på något vis den perfekta arkadracern då det tampas med en del smärre problem så som stundtals bristfällig kontroll men det är forfarande ett skamlöst underhållande spel som man blir glad av att spela. Det är kort sagt det perfekta spelet när man inte vill sitta långa sessioner utan bara känner för att bränna av ett race då och då. Hatten av till Milestone som återupplivade genren, nu hoppas jag att fler utvecklare följer i samma fotspår.

Största +
Riktigt snyggt rent grafiskt
Varierade och roliga banor och spellägen
Genren fick nytt liv tack vare Milestone

Största –
Kontrollen håller inte hela vägen
Var sjutton är musiken?

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *