Recension: Metal Gear Survive

Konami har varit ett mycket omdebatterat företag senaste åren de då tagit det ena märkliga beslutet efter det andra. Från att ha varit en ledande aktör inom spelmarknaden har de istället valt att satsa mer på så kallade Pachinkomaskiner i Japan och spelproduktionen har fått hamna åt sidan. Nu är dock Metal Gear Survive här, det senaste fristående kapitlet i denna minst sagt krångliga berättelse.

Survive - 1
Det är nästan omöjligt att skriva en recension av ett Metal Gear-spel utan att nämna Hideo Kojima och jag har full förståelse för en del människors ilska över hur han blev behandlad av Konami. Alla dessa personliga åsikter har jag dock lagt åt sidan inför den här recensionen då spelet faktiskt är utvecklat av riktiga veteraner på Konami som varit inblandade i flera spel tidigare i serien. Spelets producent är samma person som låg bakom det omtyckta Portable Ops exempelvis.

Kronologiskt utspelar sig Metal Gear Survive mellan Ground Zeroes och The Phantom Pain men någon direkt förkunskap behövs ej för att förstå vad detta går ut på. Efter en dryg timma lång inledning kläder jag i mig rollen som namnlös soldat i form av en karaktär jag får skapa själv inne i spelet. Survive utspelar sig i en alternativ verklighet där denna soldat hamnar i ett maskhål där världen istället är befolkad av zombies istället för soldater (ja, det är lika märkligt som det låter).

Survive - 3
Efter inledningen bjuds det däremot inte på några större mängder filmsekvenser vilket annars är ett vanligt inslag i den här serien. Dialogen spelas istället upp genom olika ljudloggar som plockas upp i spelvärlden samt de sedvanliga codec-samtalen som är ikoniska för just Metal Gear. Detta är dock ett väldigt annorlunda spel för att vara just ett Metal Gear och fokus ligger istället på att utforska den gigantiska ökenvärld du är fångad i samt samla in olika resurser som behövs för att överleva.

Att detta är en väldigt ogästvänlig plats krävs inte många minuter för att fatta och då fokus ligger på överlevnad så måste du och din karaktär jaga djur, tillaga mat, dricka vatten och så vidare för att inte dö en alltför tidig död. Trots att många på förhand dömt ut konceptet så är det faktiskt betydligt roligare än vad det låter till en början. Att kunna spela tillsammans med andra spelare och överleva ihop, tillverka vapen och utforska är stundtals riktigt beroendeframkallande.

Survive - 2
I grunden bygger Metal Gear Survive på ett ganska enformigt koncept som bärs upp av den värld som skapats i de tidigare spelen. På egna ben hade det inte stått särskilt stadigt men Metal Gear-licensen tillför faktiskt en hel del. Att fiendetyperna är mer eller mindre samma och att större delen av spelet tillbringas genom att sticka ihjäl zombies genom staket man byggt upp är förstås ingen höjdare men allt annat känns genomtänkt.

Metal Gear Survive lär inte gå till historien som världens bästa spin-off men det är fortfarande ett underhållande stickspår baserat på en spelvärld som tagit år att bygga upp. Har du några vänner att överleva tillsammans med är det faktiskt mer än värt ett köp.

Största +
Riktigt snyggt rent tekniskt
Att överleva med vänner är underhållande
HDR-stödet är ett föredöme

Största –
Väldigt enformigt under längre sessioner
Hade önskat bättre variation på fienderna.

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *