Recension: Secret of Mana

När jag tänker tillbaks på min barndom finns det vissa saker jag minns extra mycket, jag minns exempelvis hur jag slaviskt följde TV-serier som Power Rangers och Teenage Mutant Hero Turtles och jag minns även att några av mina största spelupplevelser kommer från denna era. Secret of Mana är ett sådant spel som kommit att betyda väldigt mycket för mig som barn och ingen var därför mer förväntansfull inför denna nyversion.

Mana - 1
Ett minne jag brinner extra starkt för är år 1994 när min far kom hem med Secret of Mana som en en tidig födelsedagspresent 3 veckor innan jag fyllde år. Jag hade läst om spelet i dåtidens speltidningar och kunde i princip inte sluta tänka på det äventyr som väntade. När jag väl hade spelet i min hand så satt jag och pappa och spelade i veckor innan vi slutligen hade bekämpat den sista bossen som jag minns var väldigt svår, i alla fall för mig som elvaåring.

Spolar vi fram tiden 24 år så sitter jag här igen och upplever samma äventyr fast med moderniserad grafik och ett nyinspelat ljudspår och precis som när jag var barn är detta ett spel som fyller mig med oerhörda mängder lycka och nostalgi. Jag kan dock direkt säga att denna remake inte på något sätt slår originalspelet som alltid kommer ha en speciell plats hos mig men vad det däremot gör är att det fungerar som ett alldeles ypperligt sätt för nya spelare att uppleva spelet för första gången.

Mana - 2
Secret of Mana är berättelsen om den unga pojken Randi, den förälskade flickan Primm och den knasiga dvärgen Popoi. I äventyrets början spelar du enbart som Randi men det dröjer inte många timmar innan du slår följe med den övriga ensemblen och det tjusiga i det hela är att du precis som i originalet kan spela tillsammans med två vänner lokalt och det är något jag varmt rekommenderar. Då Square Enix gjort sitt yttersta för att få till en så genuin upplevelse som möjligt när det kommer till att reproducera originalet så innebär detta att AI:n självklart är sådär extra dum som den var förr i tiden i gamla spel.

Den nya grafiken är självfallet färgglad och väldigt fin och den för inte alltför sällan tankarna till nyversionen av Adventures of Mana som släpptes till PlayStation Vita för några år sedan. Detta är såklart inte så konstigt då det är samma spelserie (Secret of Mana är del två i Seiken Densetsu-sagan). Rent tekniskt överträffar det originalet på alla plan men det är också där det tappar en del av charmen gentemot originalet. Jag föredrar den gamla pixelgrafiken alla dagar i veckan och det lär säkerligen alla som var med när det begav sig också göra.

Mana - 3
Även om upplevelsen är trogen sin förlaga så har man faktiskt gjort en del förbättringar så som möjligheten att kunna sätta ut snabbgenvägar till vissa föremål på axelknapparna. Detta besparar en hel del tid då man slipper gå in i menyn varje gång man vill använda en specifik trollformel eller ett visst föremål. Den nya musiken och de ruskigt usla röstskådespelarna kunde de dock skippat och jag saknar faktiskt möjligheten att helt kunna stänga av rösterna då de bara är irriterande.

Secret of Mana är i grundutförandet ett av tidernas bästa spel i min mening och nyversionen är inte tokig den heller. Självfallet kan den inte överträffa spelet som kom 1994 men det är fortfarande ett fantastiskt sätt att uppleva spelet igen på om man inte vill betala hutlösa pengar för kassetten eller saknar en SNES Mini Classic. Detta spel visar precis som jag sagt så många gånger tidigare att spel faktiskt var bättre förr och det är skönt att se att Square Enix valde att satsa pengar på ett projekt som detta.

Största +
En tidlös klassiker i ny tappning
Soundtracket är fortfarande bland de bästa som gjorts
Ett utmärkt sätt att uppleva äventyret på för nya spelare

Största –
Röstskådespelarna är urusla och går ej stänga av

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *