Recension: Kingdom Come – Deliverance

Trots att de senaste årens spelförsäljning mer eller mindre präglats av produkter skapade för att tilltala den stora massan så finns det ändå utvecklare som väljer att gå sin egen väg. En av dessa är den tjeckiska utvecklaren Warhorse Studios och med sin skapelse Kingdom Come: Deliverance har de verkligen skapat något unikt både på gott och ont.

Kingdom - 1
I Kingdom Come: Deliverance tar du dig an rollen som son till en gammal smed i en medeltida by och hela tiden märks det att utvecklarna satsat på att skapa en så realistisk upplevelse som bara möjligt. Man har till och med tagit hjälp av riktiga historiker för att få till allt så verkligt som det bara går och berättelsen i sig är en ganska fascinerande sådan. Från att börja med att göra enkla sysslor går du snabbt från yngling till att bli inblandad i ett storskaligt och medeltida krig.

Att skapa unika upplevelser är ingenting nytt, det svåra är att få dessa upplevelser att bli underhållande också och det är lite här som Warhorse Studios snubblar på mållinjen. Oavsett hur autentiskt Kingdom Come: Deliverance är så kräver det att du har ett brinnande intresse för medeltiden, dess historia och kultur samt en stor dos tålamod. Detta är verkligen inget lätt spel att komma in i då i princip allt du gör påverkar vad som händer. Äter du inte konstant så svälter du ihjäl, dricker du för mycket alkohol blir du beroende och dödar du folk till höger och vänster riskerar du att bli ovän med alla.

Kingdom - 3
Rent grafiskt är spelet ruskigt snyggt och välgjort och även musiken imponerar då den hjälper till att skapa stämning. Designmässigt känns det dock som att många av karaktärerna är skapade i någon slags karaktärseditor vilket är ett vanligt inslag i många rollspel och huvudpersonen är otroligt nog en av de tråkigaste av dom alla.

Dialogen i spelet är stundtals intressant när den går in på djupet när det kommer till den pågående konflikten men den blir alltför ofta utdragen och ofokuserad. Då detta utspelar sig på medeltiden så är även stridigheter en stor del av spelupplevelsen och här känns mina intryck aningen splittrade. Jag uppskattar den tyngd Warhorse Studios lyckats få till i striderna, det känns verkligen som att du är en riddare med tunga vapen och rustning men detta ställer även till en hel del problem. Att kämpa mot flera fiender samtidigt är exempelvis onödigt krångligt då det är svårt att få en överblick av vad som faktiskt sker.

Kingdom - 2
Även om jag faktiskt uppskattar själva grundtanken med att skapa ett medeltida spel som saknar drakar, magi och annat overkligt så hjälper det dock inte mycket när det blir så urbota tråkigt att spela det. Det känns i mångt och mycket som att själva realismen fått gå före underhållningsvärdet och det är enligt mig inte ett bra tecken. Kingdom Come: Deliverance är ett spel som vill väl men som i slutändan mest känns som en tråkig historielektion i skolan där bara ett fåtal sitter kvar och lyssnar med intresse. Älskar du dock tidseran och har ett närmast fanatiskt intresse för den så kan jag ändå varmt rekommendera ett köp, detta spel lär vara som gjort för dig.

Största +
Otroligt realistiskt
Vacker grafik och musik

Största –

Realismen bidrar till att det inte är särskilt kul att spela
Inlärningskurvan är på tok för hög

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *