Recension: Romancing SaGa 2

På 90-talet var dåvarande Squaresoft (sedermera Square Enix) en av världens mest respekterade utvecklare och de gav oss under denna tidsera otaliga hits så som Chrono Trigger, Final Fantasy IV-VI, Xenogears och mycket annat. Många av dessa titlar står sig än idag som några av världens genom tiderna bästa spel och när man fick höra att en av dessa osläppta titlar skulle lanseras på engelska för första gången var det svårt att inte bli upphetsad.

RS - 2
Romancing Saga 2 släpptes för första gången 1993, alltså för 25 år sedan till Super Nintendo och jag minns än idag hur jag för första gången fick upp ögonen för spelet i de klassiska svenska speltidningarna. Någon engelsk lansering skedde dock aldrig och spelet föll i glömska hos de flesta men nu har alltså Square Enix valt att återuppliva det och släppa det på nytt till i stort sett alla moderna format.

Vid en första anblick är detta ett lite mer komplicerat spel än vad vi är vana vid när det gäller just Square Enix. Det har ett turordningsbaserat stridssystem precis som många av klassikerna men där slutar likheterna med exempelvis Final Fantasy. Huvudkaraktären i spelet är en kejsare och under tiden spelet går så kan övriga karaktärer dö i strid vilket innebär att det blir deras barn och barnbarn som tar över platsen bland de spelbara karaktärerna.

RS - 3
Självfallet har grafiken putsats upp rejält inför den här nyversionen och enkelt sammanfattat så ser Romancing Saga 2 helt fantastiskt ut. De pixlade karaktärerna är Square Enix i sitt esse och de nya bakgrunderna är något av det finaste studion gjort på många år. Självfallet går det inte låta bli att hoppas på att även deras andra spel ska få samma behandling och släppas till moderna format. Något som dock ligger och gnager i bakhuvudet är det faktum att denna version från början släppts till surfplattor och telefoner och detta innebär att själva gränssnittet stundtals är väldigt jobbigt att navigera med handkontroll.

RS - 1
Romancing Saga 2 är inte ett av Square Enix bästa spel, det är dock väldigt bra och slår i princip de flesta andra moderna rollspel på fingrarna. Det har dock inte åldrats med samma värdighet som många andra av deras titlar vilket innebär att det ibland känns lite styltigt och omständigt att spela när man är van vid modernare funktioner. Som historielektion fungerar det dock utmärkt och jag är mest glad över att vi äntligen fick ta del av spelet i väst.

Största +
Grafiken är minst sagt vacker
Grym musik
Stridssystemet är beroendeframkallande och genomtänkt

Största –
Hög inlärningskurva
Stundtals obalanserad svårighetsgrad

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *