Recension: A Hat in Time

Att plattformsspelen som genre upplever lite av ett rejält uppsving just nu är ingen lögn, tvärtom, spel som The Mummy Demastered, Shovel Knight, Super Mario Odyssey och kommande Mega Man 11 visar att genren i högsta grad är vid bättre form än på flera årtionden. Nu har turen kommit till utvecklarna Gears for Breakfast att visa vad de går för i sitt Kickstarterfinansierade projekt A Hat in Time.

Hat - 1
Vid en första anblick är A Hat in Time ett rent vansinnigt gulligt och färgglatt spel, ett sådant spel som man blir glad i själen av att spendera några timmar tillsammans med men under ytan visar det sig finnas otroligt mycket substans också. Att den främsta inspirationskällan heter Super Mario 64 är inget som utvecklarna försökt hymla med utan tvärtom, spelet känns som en kärleksfull hyllning till Nintendos rörmokare hela vägen genom. Gears for Breakfast har även sneglat på andra klassiker så som Banjo Kazooie och det märks inte minst på musiken som har samma kompositör.

Din uppgift i rollen som Hat Kid är att åka med ditt rymdskepp mellan ett antal olika världar och samla in timglas som behövs för att kunna ta dig till helt nya zoner. Dessa timglas fungerar exakt som stjärnorna i Super Mario 64 och även samlandet av dessa är snarlikt. Världarna har precis som i många klassiska plattformsspel ett specifikt tema och första banan är en härlig drift med den Italienska maffian och befolkas därför av just dessa filurer. Humorn är hela tiden väldigt subtil och det finns hela tiden referenser till populärkulturella fenomen så som andra spel, filmer och annat smått och gott som får mig att sitta och le konstant.

Hat - 3
Även om det bjudits på ganska många plattformsspel senaste tiden så är A Hat in Time ett av dom som imponerar mest och detta beror helt på att Gears for Breakfast lyckats hitta sin egna designmässiga stil. Mekaniken må vara kopierad rakt av från andra spel men just designmässigt är spelet otroligt imponerande då karaktärerna verkligen sticker ut.

Spelets största gimmick är likt Super Mario Odyssey möjligheten att använda huvudbonader på ett smart sätt. Genom äventyrets gång plockar du på dig en rad olika hattar som ökar allt från hastigheten du rör dig i till att de ger dig möjligheten att kasta exploderande flaskor på dina fiender. Detta får spelet hela tiden att kännas fräscht och själva hattjakten är ett utmärkt incitament som får mig att fortsätta vilja spela.

Hat - 2
A Hat in Time är inte ett svårt spel och således kan även nybörjare som veteraner ge sig på äventyret utan att känna någon frustration. Du kan utforska allt i din egen takt och bara njuta av miljöerna och Grant Kirkhopes fantastiska soundtrack. Att samla in alla timglasen är en uppgift som tar ganska lång tag att klara av och spelet räcker således länge trots att det är så pass billigt.

Tillsammans med Shovel Knight är detta det absolut bästa plattformsspelet som släppts till PlayStation 4 och om du har minsta intresse av genren är detta ett givet köp!

Största +
Riktigt snygg och smakfull design
Grant Kirkhopes musik är helt fantastisk
Mycket att utforska och samla

Största –
Skandal att det inte släpps någon fysisk utgåva av spelet

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *