Recension: Demon Gaze II

Det tre år gamla Demon Gaze står sig än idag som ett ypperligt exempel på japansk kultur när den är som allra sämst. Jag har absolut inget emot vuxna teman i spel men i just Demon Gaze blev det hela så löjligt att jag bara satt framför min Vita och häpnade och nästintill skämdes över vad jag spelade. I princip varje dialograd handlade om bröst, rumpor eller annat på de kvinnliga karaktärerna och detta fick mig att snabbt tappa intresset. Nu är uppföljaren här och det återstår att se om Kadokawa Games lyckats bättre denna gång och skippat den barnsliga inramningen.

Demon Gaze 2 - 1
Det som direkt slår mig i Demon Gaze II är hur pass välgjort spelet är jämfört med föregångaren. Karaktärsporträtten är ruskigt väldesignade och det hela är en produkt som andas kvalitet. Den sexistiska stämning som präglade föregångaren känns även den som bortblåst och här har man istället fokuserat på det viktigaste nämligen utforskandet av de gigantiska grottsystem som utgör större delen av spelet.

Även om vissa karaktärer från ettan förekommer så är detta en helt fristående berättelse och du behöver således inte spela det usla första spelet för att kunna komma in i detta. Själva upplägget påminner mycket om klassiker som Might & Magic och Bard´s Gold och du rör dig i grottorna en ruta i taget på en karta och emellanåt stöter du på fiender som ska bekämpas genom turbaserade strider. Det hela låter väldigt enkelt och det är det också oftast, mitt största klagomål är den extremt obalanserade svårighetsgraden.

Demon Gaze 2 -2
Genren ”Dungeon Crawlers” har länge varit kända för sin rent brutala svårighetsgrad och det märks här att Kadokawa Games velat tilltala främst de som är nybörjare på genren. De första timmarna i spelet är rent löjligt lätta då i princip allt motstånd du möter dör på ett enda slag och det kommer att dröja länge innan svårighetsgraden ökar. När den väl gör det är dock skillnaden natt och dag och du kan istället behöva besöka gamla grottor för att samla erfarenhetspoäng och därmed bli stark nog att ta dig an de senare grottorna. Det hela är märkligt avvägt på något vis då utvecklarna vaggar in mig i en falsk trygghet som sedan spricker fullständigt efter de inledande timmarna.

Arvet från Pokémon känns väl igen även i Demon Gaze II och den största gimmicken med spelet är att du kan besegra monster och sedan samla in dessa och använda under striderna och det fungerar ypperligt. Den härliga designen gör att man gärna fortsätter spela och samla och precis som med Pokémon så vill man gärna hitta allihop.

Demon Gaze 2 -3
Demon Gaze II är något så ovanligt som en uppföljare som lyssnat på kritiken mot dess föregångare och den hentai-aktiga inramning som präglade det förra spelet är borta och istället har vi en modern och mogen tolkning av en klassisk genre. Det är inget perfekt spel på något vis men uppskattar du samlande, bra design och riktigt charmig musik är detta definitivt något du bör kolla närmare på.

Största +
Väldigt snygg karaktärsdesign
Charmig och jazzig musik

Största –
Ojämn svårighetsgrad

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *