Recension: .Hack GU Last Recode

dothack_01.Hack är en serie som har funnits i väldigt många år, både som spel och manga/anime. G.U Last Recode är en sammansättning utav en trilogi som släpptes på Playstation 2 plus ett helt nytt kapitel. Det hela utspelar sig i en onlinevärld som kort och gott heter “The World” och fungerar som de allra flesta onlinespel: du har en karaktär som levelar upp, dödar monster och skaffar utrustning. Spelare, guilder och byteshandel förekommer också såklart. Hela spelet är uppbyggt att vara så likt ett sådant onlinespel som möjligt, du kan till exempel logga ut och kolla deras “officiella forum” och dina mail och så vidare. Det förekommer mycket dungeon crawling och dessa genereras oftast slumpmässigt såvida de inte tillhör storyn och i klassiskt JRPG-stil så är det mycket grind för att bli så bra som möjligt.

Vår hjälte Haseo är en spelare som får smaka på onlinespelens elaka sida direkt, då han första gången loggar in i The World får lite hjälp på traven av två mer erfarna spelare som inte alls tvekar på att hugga honom i ryggen direkt. De skrattar om hur kul det är att lura och döda nya spelare och begreppet med “PK”, eller Player Killers,  läggs upp. Haseo räddas dock utav en okänd man som utger sig för att vara en så kallad “PKK”, eller Player Killer-Killer som inspirerar Haseo att bli starkare. Spola fram 8 månader och Haseo är nu en riktig mördarmaskin som jagar andra PK’s och har till och med fått ett nytt ökänt smeknamn som “Terror of Death” och jag förstår varför när den läckra, uppiffade mellansekvenser visar honom ta sig an ett stort gäng skurkar.

Nu är Haseos mål att finna en glitchande spelare som går under namnet Tri-Edge, som verkar ha krafter som inte ska kunna användas i spelet. En kär vän har tydligen råkat ut för Tri-Edge någon gång under de månader som vi spolade förbi och när hon dödades i spelet så hamnade även hennes riktiga jag i koma. Ganska snart så finner vi Tri-Edge och en fräsig scen spelas upp när de duellerar. Någonting går dock snett och Haseo får storstryk, men när han vaknar upp så har hans karaktär tappat alla sina levelar och utrustning, så han får börja om på level 1 igen! Det är någonting som aldrig har skett förut och det är egentligen här som spelet börjar på riktigt. En kaxig Haseo kommer i kontakt med andra spelare som vill hjälpa nybörjare (som han såklart misstas för då han numera är level 1) och trots en hel del frustration så värmer han snart upp till dem. Släng in en guild med spelare som arbetar för CC Corp, utvecklarna utav spelet och The World, som värvar Haseo vars karaktär är speciellt kodad för att kunna låsa upp krafter som ska kunna rivalisera Tri-Edge. Mer än så vill jag gärna inte gå in på storyn då det härefter blir väldigt spännande och måste helt klart upplevas snarare än läsas!

.hack//G.U. Last Recode_20171101180254

Striderna är förvånansvärt läckra och flyter bra trots att det är direkt klippt och klistrat ifrån sitt ursprung på Playstation 2. Du attackerar direkt genom att trycka flera gånger på X och kan sedan pausa striden för att välja och aktivera dina specialattacker. Genom att koordinera attacker med ditt party så kan du även aktivera olika “Modes”, så som Demon Mode eller Beast mode som ger olika bonusar i striden. Dina specialattacker kan även utvecklas under striden till något som kallas för “Rengeki” som gör dem ännu starkare och belönar partyt med mer erfarnhet.

Jag måste säga att jag är grymt imponerad över hur uppiffat Last Recode faktiskt är. Jag har personligen inte spelat de gamla spelen men däremot så har jag kikat på en hel del gamla videor för att få en bra jämförelse. Om jag inte hade vetat om att det var en remake så hade jag utan tvekan trott att det här är ett nytt spel för den här konsolgenerationen, speciellt då mellansekvenserna är riktigt snyggt animerade och striderna flyter riktigt bra. De tre originalspelen ligger alla på cirka 25h speltid medan den fjärde och nya episoden är betydligt kortare, vilket ändå är otroligt mycket speltid för pengarna, speciellt om du precis som jag inte har spelat spelen tidigare. Jag fastnade direkt för storyn och tycker att det är skönt att ha en huvudperson som är lite mer seriös och målmedveten jämfört med många av dagens “shonen”-hjältar som oftast är lite dumma och glupska.

.hack//G.U. Last Recode_20171101180254

 

Största +
Det är såhär en remake ska se ut!
Mängder med speltid för pengarna
Dungeoncrawling och combat

 

Största –
Småuppdrag tar oftast väldigt lång tid när man måste springa fram och tillbaka
Segt att ta sig fram när man inte är i dungeons
Mycket in- och utloggande för att kolla sin mail som stör spelflödet

9av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *