Recension: Need for Speed Payback

För två år sedan släppte Göteborgsbaserade studion Ghost Games en så kallad ”reboot” av Need for Speed-serien. Den togs emot ganska väl både av press och spelare och för första gången i seriens historia fick vi utforska en öppen värld både ensamma och tillsammans med andra spelare. Nu är den raka uppföljaren här men lyckas Ghost Games ytterligare en gång trots stenhård konkurrens inom genren?

Payback - 1
När det kommer till bilspel är en välskriven berättelse knappast det första man kommer att tänka på och trots höga ambitioner lyckas inte heller Ghost Games med den bedriften hur gärna dom än vill. Spelet handlar om den unge racerföraren Tyler Morgan och hans kamp mot diverse karteller som ska bekämpas genom att köra bil väldigt fort och det blir i slutändan precis lika löjligt som det låter. The Fast and the Furious-filmerna är självklart en stor inspirationskälla och även om dessa i praktiken inte är direkt bra filmer så är de rena Oscarsmaterialet jämfört med berättelsen som Payback bjuder på.

Något direkt djup i karaktärerna existerar inte, allt de vill är att bekämpa maffian samt köra bil väldigt snabbt och det är i princip allt spelet går ut på. Jag förstår inte för allt i världen varför man valt att inkludera en så krystad berättelse i ett racingsspel då det snarare blir komiskt än att man sugs med i själva handlingen. Lyckligtvis handlar bilspel dock om att köra bil och det är här som Payback roar mest.

Payback - 2
Den som spelat föregångaren kommer snabbt att känna igen sig då formeln är densamma. Genom att åka runt i den öppna världen hittar du nya berättelseuppdrag, enstaka race och annat och kortfattat kan det beskrivas lite som ett Grand Theft Auto där du aldrig lämnar bilen och där racingen står i fokus istället för våldet. När det kommer till själva körkänslan lämnar den dock endel övrigt att önska då det känns som att Payback inte riktigt vet om det vill vara ett seriöst racingspel eller en arkadracer. Kontrollen känns stundtals väldigt oprecis och det faktum att ett enda misstag kan innebära att du måste starta om hela loppet känns bara frustrerande.

På det grafiska planet pendlar Payback mellan att vara snyggt samt jättesnyggt och det märks tydligt att Ghost Games är ruskigt kompetenta utvecklare när det kommer till det rent tekniska. Staden känns livfull och kul att utforska och bilarna är väldigt tjusiga att titta på. Själva systemet för att avancera i berättelsen är dock väldigt konstigt designat och det märks återigen att mikrotransaktionerna har fått ta för stor plats. Det är fullt möjligt att ta sig vidare även utan att öppna plånboken men då måste du vara beredd på att spela om samma uppdrag ett flertal gånger vilket är riktigt surt när det kommer till ett spel som säljs till fullpris.

Payback - 3
Need for Speed Payback är i grund och botten ett kompetent racingspel som dras med en drös problem. Det kommer inte riktigt upp till föregångarens höga nivå men om du gillade det spelet lär du uppskatta även detta, var dock beredd på en hel del frustration mellan loppen.

Största +
Väldigt välgjort rent tekniskt
Staden känns livfull och kul att utforska

Största –
Handlingen är skrattretande dålig
Mikrotransaktionerna förstör en del

6av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *