Recension: Wolfenstein II – The New Colossus

För strax tre år sedan släppte Uppsalastudion Machinegames det kritikerrosade Wolfenstein: The New Order och många blev helt tagna på sängen. Studion som grundades av avhoppare från Starbreeze Studios var inte bara relativt okänd utan de fick också den smått omöjliga uppgiften att tolka en av de mest klassiska spelserierna genom tiderna. The New Order blev dock en dundersuccé och de släppte även sidospåret Wolfenstein: The Old Blood men nu är äntligen den riktiga uppföljaren här.

Wolf 2 - 1
The New Colossus är en rak uppföljare till det första spelet men då introduktionen sammanfattar berättelsen fram tills nu så krävs det inga förkunskaper för att hoppa in i tvåan direkt även om jag rekommenderar att man spelar det innan då det är ett helt förträffligt actionspel. Efter 20 minuter med denna uppföljare vet jag dock inte vad jag ska tycka initialt, om det första spelet var inspirerat av Tarantinos mästerliga Inglorious Basterds känns tvåan snarare inspirerad av skräpfilmer som Hostel vilket känns som en tragisk utveckling.

Jag har bara under inledningen blivit utsatt för tortyr, sadistiskt och omänskligt våld samt en rejäl dos djurplågeri och jag sitter och undrar för mig själv vad i hela friden det är jag spelar. Mycket av spelets början går ut på att framställa huvudkaraktären BJ:s pappa på ett så sadistiskt och elakt sätt som det bara går och som om inte hans rasistiska och antisemitiska kommentarer är nog så måste även Machinegames kasta i ansiktet på mig som spelar att han är djurplågare också. Detta lämnar en otroligt bitter eftersmak i munnen på mig då det helt går emot vad utvecklarna sagt i intervjuer, nämligen att spelet är gjort helt med underhållningen i fokus och att det inte är politiskt på något vis. För mig som spelare räknar jag inte djurplågeri, avhuggna huvuden som sätts i skrevet på andra karaktärer och annat som underhållning.

Wolf 2 - 3
Men och ett stort men, det blir väldigt mycket bättre när spelet kommer igång på riktigt och även om den fantastiska humor som präglade ettan mellan alla hemskheter känns som bortblåst så är själva spelmomenten bättre än tidigare. I tvåan finns nu möjligheten att uppgradera sina vapen genom att hitta verktygslådor som ligger utspridda längs banorna och om du till exempel vill ha ett krypgevärssikte på din automatkarbin är detta enkelt åtgärdat. Dessa uppgraderingar är dock sparsamt utplacerade så att sätta dom på ett vapen du har som favorit är att föredra.

Uppdragen i spelet utgår från den gigantiska ubåten Eva´s Hammer där jag mellan skjutandet kan gå runt och interagera med de olika karaktärerna i frihetsrörelsen och det finns även en rad sidouppdrag att ta sig an. Att hjälpa Max Hass leta upp potatis till den gris han har som husdjur på båten känns exempelvis båda annorlunda och som en avkopplande paus mellan all nazislakt som spelet bjuder på. Det är också just på ubåten som spelet glänser som mest och visar upp att Machinegames verkligen är duktiga på att skriva karaktärer då man bryr sig om varenda en i spelet bortsett från nazisterna.

Wolf 2 - 2
Rent grafiskt är det förstås löjligt snyggt och rent tekniskt är det ett stort steg från ettan. Jag uppskattar verkligen all detaljrikedom som Machinegames plöjt in i spelet, allt från nazisternas rustningar till båtens inredning känns minutiöst designade. Dessutom kan man spela en omgjord version av klassikern Wolfenstein 3D i skeppets bar där Hitler är utbytt mot BJ och det är alltså en i princip bakvänd version av spelklassikern som de tyska soldaterna roar sig med.

Även om Wolfenstein II: The New Colossus inte riktigt kommer upp till samma höga nivå som föregångaren så gör det inte speciellt mycket, det är fortfarande ett riktigt roande actionspel som visar att vi Svenskar också kan göra maffiga produktioner. Gillar du att panga nazister på löpande band är detta ett givet köp!

Största +
Systemet för att uppgradera vapen roar
Vansinnigt snyggt rent tekniskt
Karaktärerna är välskrivna

Största –

Djurplågeriscenerna känns onödigt provocerande

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *