Recension: The Evil Within 2

The Evil Within var på många sätt ett helt fantastiskt skräckspel som tyvärr inte fick det genomslag jag personligen hade hoppats på. I mångt och mycket kändes det som den naturliga uppföljaren till Resident Evil 4 och trots fina recensioner svek publiken delvis. Nu är del två äntligen här och enligt egen utsago ska utvecklarna ha förfinat konceptet ytterligare.

EW2 - 1
Jag blev ärligt talat rädd när jag fick höra talas om denna uppföljare, inte rädd på grund av att spelet skulle vara läskigt utan helt enkelt för att det i min mening borde vara svårt att nå upp till föregångarens nivå. Jag blev också rädd när jag fick höra att spelet delvis skulle utspela sig i en öppen värld, en av de nymodigheter jag avskyr mest med senaste årens spel och i detta fall lät det absolut inte som att det skulle passa in då detta är en spelserie som bygger mycket på stämning. Det visade sig dock ganska snabbt att jag var helt fel ute i mina tankar då detta är en helt briljant uppföljare som överträffar första spelet med råge.

Huvudkaraktären Sebastian från första spelet är tillbaks ännu en gång och den här gången letar han efter sin försvunna dotter vars död fejkats av den ondskefulla organisation som ligger bakom STEM-systemet. Att spela The Evil Within 2 utan att ha spelat ettan går alldeles utmärkt då spelen inte hänger ihop nämnvärt förutom när det gäller ett fåtal karaktärer, handligen står därmed på egna ben. Den VR-liknande simulatorn STEM står som sagt åter i fokus och det visar sig att Sebastians dotter av någon anledning hamnat innuti simulationen och att något naturligtvis gått snett ännu en gång då en rad psykopakter härjar för fullt tillsammans med massa monster.

EW2 - 2
Mer än så vill jag dock inte gå in på handlingen då detta är något som bör upplevas av er som spelar. Värt att nämna är dock karaktärsgalleriet och då framförallt de elakingar man ställs inför, dessa är otroligt färgstarka skurkar och den sadistiske konstnären Stefano för framförallt tankarna till Sander Cohen från BioShock.

Precis som i första spelet samlar du på dig uppgraderingsmaterial under spelets gång som kan användas till att förstärka Sebastians gigantiska vapenarsenal som innefattar allt ifrån det ikoniska armborstet från ettan till krypskyttegevär och en rejäl hagelbrakare. Då detta i första hand sätter överlevnad i fokus är ammunitionen självfallet sparsamt utplacerad och i mångt och mycket är detta ett ännu mer utmanande spel än föregångaren vilket kräver en del planering och smart tänkande när det gäller hur man ska ta sig an olika situationer.

En av mina största farhågor med The Evil Within 2 var det faktum att det delvis skulle utspela sig i en stor och öppen stad vid namn Union. Jag var rädd att detta skulle dra ner tempot men det visar sig snabbt vara helt fel då Union är en helt underbar plats trots alla monster och blodiga lik som ligger längs gatorna. Det hela känns på något vis nerskalat till det mest väsentliga och det är en ren fröjd att utforska restauranger, konstgallerier och annat då man hela tiden hittar förnödenheter. Det finns även en rad olika sidouppdrag att ta sig an och dessa ger de allra största belöningarna spelet har att erbjuda och jag känner mig hela tiden premerad när jag vill utforska överallt till skillnad från många andra spel med öppna världar där det mesta bara är utfyllnad.

EW2 - 3
The Evil Within 2 är något så ovanligt som en uppföljare som överträffar föregångaren på precis alla punkter, det är mer spännande, mer varierat samt att miljöerna är ännu finare. Det blir dock aldrig speciellt läskigt utan tvärtom, mysfaktorn är hög när jag vandrar längs Unions gator i jakt på den där uppgraderingen som är markerad på kartan. Tyckte du om föregångaren lär du älska detta och även om du inte spelat den kan du med nöje hoppa rakt in i del två och hjälpa Sebastian i jakten på sin försvunna dotter.

Största +
Union är en vacker men farlig plats
Bossarna är helt fantastiskt designade
Spännande rakt igenom

Största –
Inget stöd för Pro vid lanseringen

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *