Recension: Gundam Versus

Av alla de dussintals (om inte hundratals) animeserier som existerar som på något sätt kretsar kring enorma robotar finns det en franchise som får anses vara genrens urfader, som har hängt med i snart 40 år. Jag talar givetvis om Mobile Suit Gundam. Sedan premiären 1979 har vi fått mängder av serier, filmer, spel, manga och plastmodeller baserade på Sunrise Studios skapelse.

Gundam 1

Nu, för att fira seriens anrika och välfyllda historia har Bandai Namco släppt Gundam Versus, ett actionspel där Mobile Suits från samtliga tidsepoker möts för att puckla på varandra i storslagna robotstrider, både offline och över nätet. Över 100 Mobile Suits finns tillgängliga men frågan är om kvantitet går före kvalitet i detta fall?

När jag startar upp Gundam Versus blir jag först aningen besviken då spelet saknar ett ordentligt kampanjläge. Utvecklarna har haft ett gyllene tillfälle att skapa en antologi över de mest populära konfrontationerna i seriens historia och återskapa dessa i spelbar form. Jag hade mer än gärna spelat genom den första striden mellan Amuro Ray och Char i deras RX-78-2 respektive Zaku. Eller varför inte få ta del av någon av de spektakulära rymdstriderna från Iron-Blooded Orphans bakom spakarna på Barbatos?

Samtliga nämnda Mobile Suits finns naturligtvis med i spelet och just RX-78-2 och Barbatos figurerar flitigt i spelets intro och på flera andra ställen men bristen på någon form av narrativ är en besvikelse. Det enda jag hittar för mig som ensam spelare är ett slags horde-läge där jag möter vågor av fiender, vilket snabbt blir lite tråkigt. Det visar sig istället vara online som spelet blommar ut som bäst.

Gundam 2

Det bjuds på samma spelmekanik som i enspelarläget men i hårda dueller mot en eller två andra mänskliga spelare. Kontrollschemat tar en stund att vänja sig vid då det saknas manuell kamerakontroll eftersom den högra styrspaken används för att hoppa, sprinta undan och liknande. Det tar flera matcher och några vändor i träningsläget innan jag har full koll på vad jag gör men därefter börjar jag dela ut stryk till höger och vänster.

Gundam Versus kan enklast beskrivas som ett slags fightingspel ur tredjepersonsperspektiv och upplägget härstammar från klassiska Virtual-On. Gundam Versus är faktiskt det senaste spelet i en serie med drygt 15 år på nacken och även om flera av de tidigare delarna har varit mer story-fokuserade är Gundam Versus tänkt att vara något av en Greatest Hits-samling, vilket det absolut är.

Av alla de Mobile Suits som finns att välja mellan har de radikalt olika färdigheter och attacker vilket gör det till en fröjd att hitta mina favoriter från Gundams universum. Inför matcher kan jag även välja mellan en rad olika nivåer och även intromusiken från de olika serierna som spelas i bakgrunden. Att röja runt med tidigare nämnda Barbatos till tonerna av ”Raise your flag” höjer pulsen på ett sätt som är svårt att beskriva i ord men tro mig när jag säger att det är smått fantastiskt.

Gundam 3

Gundam Versus är på vissa sätt ett spel med otroligt generöst innehåll men på andra sätt är det ganska sparsmakat. I slutändan är det först och främst ett spel för befintliga fans av Gundam då det inte ges särskilt mycket när det kommer till bakgrund eller förklaring kring spelets olika karaktärer. Om du aldrig har hört talas om Mobile Suit Gundam tidigare lär detta inte vara spelet som omvänder dig, även om du förmodligen ändå kan uppskatta nöjet i 30 meter höga robotar som spöar varandra. Om du däremot, som jag, har följt animen, byggt plastmodellerna eller läst mangan lär du finna en hel del att njuta av i Gundam Versus.

Största +
Otroligt utbud av Mobile Suits
Läcker presentation
Intensiva strider

Största –
Inte helt enkelt kontrollschema
Vissa ikoniska Mobile Suits saknas ändå
Brist på kampanjläge

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *