Recension: Steamworld Dig 2

För drygt tre och ett halvt år sedan recenserade jag Steamworld Dig här på PSSverige. Jag skrev då: ”SteamWorld Dig är kort och gott en riktig pärla till spel och något som jag kan rekommendera av hela mitt hjärta.” Nu är uppföljaren äntligen här och efter timtals av grottutforskande är jag redo att dela ut betyg.

Dig 2 1

Steamworld Dig 2 tar vid kort efter slutet på det första spelet. Hjälten Rusty är försvunnen och det är istället upp till första spelets sidekick Dorothy att ge sig ut och leta efter honom. Vad som följer är ett betydligt större och matigare äventyr än det första spelet men som bygger vidare på precis allt som gjorde originalet så underhållande.

Detta innebär timtals av utforskande i det enorma grottsystem som spelvärlden är uppbyggd av. Känslan av att utforska nya platser och hemliga tunnlar får mig att säga ”bara tio minuter till” och plötsligt har tre timmar gått och jag borde ha lagt mig för längesedan. Det finns en barnslig glädje till utforskandet i Steamworld Dig 2 och jag menar detta på bästa tänkbara sätt. Spelet bubblar över av energi, humor och charm på ett sätt som får mig att falla handlöst in i världen som svenska Image & Form har snickrat ihop.

Dig 2 2

Med en uppföljare kommer naturligtvis nya egenskaper och föremål också och i Steamworld Dig 2 får Dorothy bland annat tillgång till en ny änterhake som på många sätt förändrar hur spelet spelas. Lägg till flera klassiska föremål med helt nya egenskaper och du har en uppsättning verktyg som låter dig göra det mesta som kan göras i ett spel om att utforska grottor.

Den färgsprakande designen från tidigare spel i serien återkommer och allting ser bättre ut än någonsin. De nya karaktärerna är fulla av personlighet och underhållande dialog och detta gäller både robotarna på ytan och de andra varelser jag stöter på djupt under jorden.

Det som imponerar allra mest är dock soundtracket. Svenske Niklas Åkerblad (kanske mer känd som El Huervo) som ligger bakom soundtracket till Hotline Miami har skapat ett fantastiskt ljud som erbjuder lika delar mystik, spänning och stämning. Musiken kändes aldrig särskilt framträdande i det första Steamworld Dig men här tar soundtracket betydligt större plats och spelet blir bättre på grund av det.

Dig 2 3

Jag har egentligen svårt att hitta saker att klaga på när det kommer till Steamworld Dig 2. Det första spelet var på många sätt ett mästerverk om än aningen för kort. Uppföljaren åtgärdar detta med en riktigt matig kampanj, nya miljöer, nya föremål och tonvis av andra nyheter som gör att spelet överträffar sin föregångare på samtliga punkter. Image & Form har inte bara skapat ett spel som förbättrar allt från spelet som kom före, de har även skapat ett av årets och kanske konsolgenerationens mest medryckande och underhållande äventyr överhuvudtaget.

Där det första spelet var en pärla är uppföljaren snarare en välslipad diamant och även denna gång är det något som jag rekommenderar av hela mitt hjärta.

Största +
Ett djupdykande äventyr i fantastiska miljöer
Fantastiskt soundtrack
Fullproppat med nyheter

Största –
Finns det något mer att utveckla inför Steamworld Dig 3?

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *