Recension: Dragon´s Dogma – Dark Arisen (PS4)

Att något åldrats med värdighet är ett uttryck man ständigt hör inom spelvärlden men på Dragon´s Dogma passar det in extremt bra. När jag fick chansen att spela om PlayStation 4-versionen av Capcoms rollspel föll allt plötsligt på plats då spelet i princip känns lika modernt nu som när det släpptes.

Dragons - 1
Det är främst två saker som fått folk att älska Dragon´s Dogma, dels den helt fantastiska karaktärseditiorn där spelare har skapat allt från Michael Jackson till Donald Trump för att sedan dela med sig av sina alster på nätet och dels stridssystemet som var långt före sin tid. Det är en stor känsla att stå öga mot öga med en skräckinjagande drake för att sekunder senare pumpa den full med pilar och därefter hoppa upp på huvudet och banka lös på den. Det är inget nytt, Shadow of the Colossus var visserligen åratal före med denna funktion men sättet det utförs på i Dragon´s Dogma är minst sagt fantastiskt.

Även systemet med ”pawns” där man kan låna karaktärer av andra spelare var också en helt ny funktion när det kommer till rollspel. Inte bara kunde man på sätt och vis följa sina vänners framsteg utan även ta hjälp av dessa under kniviga situationer för det behövs verkligen då Dragon´s Dogma stundtals är väldigt utmanande.

Dragon's Dogma: Dark Arisen_20170619153415

Inför denna nyversion har Capcom även slängt med expansionen Dark Arisen som släpptes något år efter grundspelet under förra generationen och det är tråkigt nog det enda extra. Mitt största klagomål mot originalet var den stundtals instabila bilduppdateringen och det har man faktiskt åtgärdat även om spelet fortfarande saktar ner när det händer mycket samtidigt på skärmen. Jag fattar dock inte varför man inte lagt ner mer tid på detta, att få spelet att flyta i 60 bildrutor per sekund på PlayStation 4 tordes inte vara någon direkt svår uppgift då min flera år gamla laptop klarar av detta galant i Steamversionen.

Dragons - 2
Har du spelat spelet sedan tidigare eller rentav äger spelet på Steam är det inte värt att köpa igen men för nya spelare som uppskattar utmanande actionrollspel är det ett givet köp. Om inte annat för att du kommer att sitta i timtal med att skapa din karaktär på just ditt sätt.

Dragon´s Dogma har kort sagt åldrats med värdighet, jag hade dock önskat att Capcom också insåg det och lagt ner lite mer tid på denna nyversion istället för att bara porta spelet rakt över utan eftertanke.

Största +
Fortfarande mäktigt att klättra på monster
Systemet med ”Pawns” är fantastiskt

Största –

Bilduppdateringen är fortfarande inte helt okej

8av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *