Recension: Blue Reflection

Inom animevärlden finns det en särskild undergenre som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen Magical Girl-genren. Det bästa och förmodligen mest välkända exemplet på en Magical Girl-serie är naturligtvis Sailor Moon och genren innebär helt enkelt att ett gäng tjejer, oftast i skolålder, begåvas med magiska krafter och måste använda dem för att bekämpa ondska.

Blue Reflection 4

Andra exempel på genren är den fantastiska Puella Magi Madoka Magica och Cute High Earth Defense Club LOVE!, som byter ut tjejerna mot gymnasiekillar. Genren är otroligt populär i Japan men tyvärr inte särskilt välrepresenterad i spelvärlden, åtminstone inte här i väst.

Därför har jag länge sett fram emot Blue Reflection, ett JRPG i just Magical Girl-genren från studion Gust, som ligger bakom otaliga Atelier-spel samt det gravt underskattade Nights of Azure. Frågan är om Blue Reflection kan mäta sig med tidigare nämnda förebilder från animevärlden?

När Blue Reflection inleds träffar vi på huvudkaraktären Hinako Shirai, en gymnasietjej med förflutet som balettdansös. På grund av en knäskada har hon tvingat lägga dansskorna på hyllan och har som följd av detta blivit en smula tillbakadragen och något av en enstöring som har svårt att släppa folk inpå livet. Under sin första skoldag stöter hon på systrarna Yuzuki och Raimu, som inom kort har introducerat henne till en magisk värld parallell till deras egen.

Blue Reflection 3

Yuzuki och Raimu har magiska krafter som förvandlar dem till ”Reflectors”, vars uppgift är att skydda världen från ondska. Det visar sig snart att även Hinako bär på dessa magiska krafter och hon blir snabbt den lilla gruppens ledare. Inom kort har ytterligare flickor anslutit sig till gruppen och det stora överväldigande hotet gör sig tillkänna med sin närvaro.

Blue Reflection känns på många sätt som en klassisk Magical Girl-serie då vi möter en rad olika karaktärer som alla har olika bakgrunder och personligheter. Vi har de ettriga syskonen, den kärlekskranka tennisspelaren, den blyga plugghästen och den temperamentsfulla dansaren. Samtliga karaktärer är, för det mesta, välskrivna och underhållande och deras personligheter matchar varandra perfekt.

Spelet är indelat i två delar där den ena delen utspelas på gruppens skola där de lever vanliga liv och interagerar med andra elever. Det hela påminner om Persona-serien men är inte alls lika djupgående. Det finns vissa minispel att genomföra och det går att chatta med karaktärerna i en inbyggd mobilapp i spelet som hjälper till att fördriva tiden och hålla saker och ting intressanta.

Blue Reflection 1

Den andra halva utspelas i den magiska världen där våra hjältinnor deltar i turordningsbaserade strider mot monster för att rädda sina vänners själar. När tvekan, besvikelse och andra negativa känslor blir för starka manifesteras dessa hos skolans elever och Hinako och de andra måste då rädda dem för att de inte ska förtäras av ondskan.

Striderna genomförs med ett tidslinjebaserat upplägg där ikoner rör sig mot mitten av skärmen. När en ikon (som representerar en hjältinna eller en fiende) når mitten får denna karaktär anfalla. För att förhindra fiendens anfall finns det särskilda attacker som kan genomföras som knuffar dem bakåt på tidslinjen, vilket öppnar upp stort strategiskt djup i striderna och som gör dem väldigt underhållande. En rad enorma bossar bjuder också på rejäl utmaning genom spelets gång.

Spelet har vissa brister i dialogen eller åtminstone i den engelska översättningen. Ett stavfel har smugit sig in här och där och dialogen kan kännas lite styltig emellanåt. Vissa karaktärers beteende kan också kännas aningen märkligt, åtminstone i de inledande kapitlen innan deras dynamik sinsemellan har etablerats.

Blue Reflection 2

Utöver dessa små klagomål är jag extremt positivt överraskad av Blue Reflection. Det är en härlig tolkning av Magical Girl-genren som emellanåt vågar dyka ner i vad det innebär att få jordens öde vilandes på sina axlar. Det går aldrig lika djupt som i tidigare nämnda Puella Magi Madoka Magica men det är ändå ett intressant grepp.

Blue Reflection är en av årets hittills trevligaste överraskningar och nu hoppas jag att spelet hittar en marknad även här i väst så att detta blir en serie att följa under många år framöver.

Största +
Fångar Magical Girl-känslan perfekt
Underhållande stridssystem
Färgstarka karaktärer och charmigt manus

Största –
Lite stela animationer emellanåt
Vissa brister i översättningen

8av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *