Recension: Mary Skelter: Nightmares

Under de senaste åren har jag tilldelats de flesta av Compile Hearts spel för recensionssyfte och nästan uteslutande till PS Vita. Det känns emellanåt som att studion är de enda som håller Sonys bärbara enhet vid liv och nu är de tillbaka igen. Denna gång rör det sig (hör och häpna) inte om ett Hyperdimension-spel och antalet kvinnliga karaktärer som kastar kläderna är förhållandevis få. Mary Skelter: Nightmares är ett annorlunda spel på många sätt men är det bra?

Mary Skelter är ett grottkrälande rollspel i en ganska klassisk bemärkelse. Den stora skillnaden presenteras nästan omedelbart då det visar sig att grottan i sig är ett levande väsen som håller ungdomar fångade och utsätter dem för daglig tortyr. I centrum hittar vi Jack och Alice (båda döpta efter sagoboksfigurerna Jack med bönstjälken och Alice i Underlandet) som bestämmer sig för att fly från sina plågade liv.

Mary 1

De två blir räddade och startar sin flykt tillsammans med en andra karaktärer döpta efter sagofigurer som Rödluvan, Askungen och Tummelisa. Det som följer är flera timmars utforskande genom den levande grottan. Efter varje nivå stöter jag på en av varelsens hjärtan som måste förintas för att vi ska kunna fly och känslan av att utforska något levande istället för stela miljöer är hela tiden påtaglig och det skapar en annorlunda stämning från liknande spel.

Precis som titeln antyder spelar mardrömmar en stor roll i spelet och de manifesteras i form av varelser kallade just Nightmares. De kan slumpmässigt dyka upp på varje nivå och jagar min grupp med hänsynslös kraft. Dessa varelser är otroligt starka och kan lätt innebär Game Over om jag inte är försiktig.

Mary 3

Det vilar ett mörker över Mary Skelter: Nightmares, på ett bra sätt. Den gothiska estetiken lyckas blanda starka färger och mörka toner på ett strålande sätt och detta reflekteras även i spelmekaniken där karaktärernas framgångar i strid påverkar deras humör och låser upp specialförmågor och attacker beroende på hur det går. Det hela är djupare än det låter och skapar en intressant dynamik genom spelet.

En av de mer anmärkningsvärda delarna av spelet är att huvudkaraktären Jacks blod är det enda som kan rädda de kvinnliga karaktärerna om de tagit för mycket skada och hamnat i ett slags bersärk-läge. Hela processen där de måste dricka hans blod har flera starkt erotiska undertoner om inte sällan känns inspirerade av Bram Strokers Dracula.

Utöver detta finns det inte helt oväntat diverse minispel med flickorna i diverse ”utmanande situationer” som känns ganska onödiga men det blir aldrig lika extremt som i studions andra spel.

Mary 2

Överlag är Mary Skelter: Nightmares ett trevligt rollspel med annorlunda tematik och en 18-årsgräns som inte nödvändigtvis beror på halvnakna skolflickor. Det är en oväntat vuxen upplevelse från utvecklarna som förvisso innehåller en hel del fanservice men som ändå balanserar på gränsen av vad som är anständigt istället för att hoppa över den. Om du gillar studions tidigare spel är chansen stor att även denna fångar ditt intresse.

Största +
Väldesignade nivåer
Vuxna teman utan att kännas perverst
Läcker estetik

Största –
Det finns flera pinsamma minispel
Lite för långa textkonversationer, i klassisk Compile Heart-anda

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *