Recension: White Day: A Labyrinth Named School

White Day: A Labyrinth Named School är ett märkligt spel på många sätt men det har en nästan ännu mer märklig bakgrund. Det koreanska spelet släpptes ursprungligen för hela 16 år sedan, år 2001 och då endast för den koreanska marknaden. Först nu har spelet översatts och släppts i väst för att ge en ny chans att skrämma folk världen över. Frågan är om spelet håller efter så pass lång tid?

Det märks ganska omgående att det är en nyversion av ett äldre spel vi har att göra med då presentationen minst sagt lämnar en del att önska. Det ser helt klart bättre ut än det hade kunnat göra år 2001 men det är ändå långt från det grafiska toppskiktet.

White Day 1

Spelets ålder märks även inom andra områden då dess AI känns klumpig och inte alls särskilt smart. Spelens många pussel har inte heller skonats från tidens tand. Men även med dessa svagheter som helt klart ligger spelet i fatet är det en fascinerande upplevelse med många starka egenskaper.

I österländsk kultur är ”White Day” dagen då pojkar och män uppvaktar kvinnor de dyker om genom att ge dem gåvor. Om Alla Hjärtans Dag främst är till för kvinnor i vissa asiatiska länder är White Day dagen då männen får återgälda eller bekänna sin kärlek.

När vår huvudkaraktär Lee Hui-min smyger sig in på sin skola under natten till White Day för att lämna choklad till flickan han är kär i finner han sig inlåst i skolan tillsammans med diverse monster, spöken och en lång rad andra hemskheter.

White Day 2

White Day bjuder på flera scener som plockade ur koreanska skräckfilmer och utan att avslöja för mycket hoppar jag till i soffan mer än ett par gånger vid de flesta tillfällen. Asiatisk skräck har länge varit känd för att blanda lika delar psykologi, underliggande tematik och extrema våldsamheter i en välbalanserad mix och så även i White Day.

Spelmekaniskt sett påminner det hela om de tidiga Resident Evil-spelen men utan strider med fiender. Då Lee är en ung skolpojke har han inte mycket att sätta emot de varelser som rör sig i skolans korridorer utan han gör istället bäst i att helt enkelt gömma sig för att undvika konfrontationer, något som bidrar till den täta stämningen.

Skräcken förtar dock efter ett par timmars spelande och när jag för tionde gången blir jagad av spelets fruktansvärt obehaglige vaktmästare känns det inte lika otäckt längre. Frustrationen dyker upp då spelets pussel går från att vara busenkla till rent frustrerande svåra och nästintill obegripliga. En översättning till engelska som inte känns helt i toppklass påverkar också helhetsintrycket.

White Day 3

White Day: A Labyrinth Named School är ett spännande spel från en svunnen tid och jag är väldigt glad över att det till slut har funnit sig över till västvärlden. Fans av asiatisk skräck lär vilja söka upp denna titel bara för att få uppleva spelet och dess många starka sidor. Åldern har dock tagit ut sin rätt och som ett skräckspel år 2017 lämnar det en hel del att önska.

Största +
Kuslig stämning
Den hemske vaktmästaren

Största –
Obalanserade pussel
Presentationen

5av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *