Recension: Uncharted – The Lost Legacy

När Uncharted 4 släpptes förra året stod det klart att detta var avslutningen på berättelsen om Drake. Många blev förstås ledsna över det faktum att Naughty Dog verkade vilja avveckla en av deras mest populära spelserier efter så många år. Detta var dock långt från sanningen, nu släpps nämligen ett nytt äventyr i serien och den här gången är det Chloe och Nadine som står i fokus istället för trötte Nathan.

Lost Legacy - 1
Jag måste verkligen ge beröm till utvecklarna på Naughty Dog, att lyckas få ut både Uncharted 4 och detta inom loppet av ett år är sanslöst imponerande. Jag tillhörde dock skaran som personligen inte gillade del fyra särskilt mycket, jag håller fortfarande tvåan högst men jag kan inte neka till att det var ett ruskigt imponerande spel rent tekniskt. Mitt största problem med Drakes sista äventyr är att det helt enkelt blev för mycket film och för lite spel av det hela. The Lost Legacy känns dock redan från start som en perfekt avvägning mellan dessa två medium.

För den som spelat något av de tidigare spelen så bör inte Chloe vara helt obekant. I inledningen är hon ute på vift i Indien i jakt på elefentguden Ganeshas gigantiska bete. Redan inledningsvis visar Naughty Dog återigen att man är mästare på att skapa den här typen av filmiska upplevelser och att det hela är bedårande vackert är bara ett plus. Hela tiden vilar en hotfull stämning över Indiens gator där rebellgrupper tagit över och trakasserar ortsbefolkningen och det dröjer inte länge förrän vår hjältinna sitter rejält i smeten.

Lost Legacy - 2
Chloe är dock inte ensam på resan utan har med sig den stenhårda legosoldaten Nadine från fjärde spelet. Många uppskattade inte karaktären från början men i The Lost Legacy presenteras hon riktigt bra och visar sig vara en djupare karaktär än man från början trott. Spelets tema är tillit och man vet inte riktigt om Chloe kan lita på Nadine eller om hon kommer att förråda henne.

Uncharted-serien har alltid gått som på räls när det gäller utforskandet men i det här fallet har Naughty Dog tagit ut svängarna rejält när det kommer till den kreativa friheten och någon timma in i spelet öppnar sig världen upp på riktigt. Chloe kan nämligen besöka platserna i spelet i vilken ordning hon vill och i Indiens mörka djungel väntar till och med ett gäng sidouppdrag vars belöning är riktigt användbar. Bilen som får följa med på färden har dock en ganska tvivelaktig fysik då man kan köra över i princip allting utan att få motorstopp.

Lost Legacy -3
Med Uncharted: The Lost Legacy så uppfinner inte Naughty Dog hjulet igen. De visar dock att serien absolut inte behöver Nathan Drake för att överleva då Chloes äventyr i min mening är seriens bästa spel sedan del två. Jag uppskattar att de tonat ner på skjutandet och istället gett pusslandet och utforskandet mer utrymme och inför framtiden hoppas jag detta är en mall de fortsätter att följa.

Största +
Sagolikt vackert med HDR
Chloe klarar sig utmärkt utan Nathan Drake
Precis lagom längd på äventyret

Största –
Bilfysiken är aningen tvivelaktig

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *