Recension: LawBreakers

För den som hängt med i svängarna lär Cliff Bleszinski eller CliffyB som han kallas i folkmun inte vara ett särskilt obekant namn. Mannen har givit oss de stora spelserierna Unreal Tournament och Microsofts flaggskepp Gears of War genom åren och för tre år sedan blev det känt att han startat en egen studio vid namn Boss Key Productions. Tre år efter öppnandet är nu studions första projekt Lawbreakers äntligen här men lyckas det leva upp till de enorma förväntningarna?

Lawbreakers - 1
På förhand såg Lawbreakers rent designmässigt ut som en ännu galnare version av Unreal Tournament fast med olika karaktärer med unika förmågor istället för vapen som plockas upp under matcherna och det är svårt att inte dra likheter till spel som Paladins, Team Fortress 2 och Overwatch. Det visar sig ganska snart dock att spelet är rätt olikt dessa och Boss Key Productions har gjort sin egen grej istället för att kopiera andra spel rakt av.

Någon handling existerar inte i Lawbreakers mer än att spelarna är indelade i två lag med fem personer i varje lag. Vi har dels poliserna/specialstyrkan ”Law” och sen har vi busarna som fått namnet ”Breakers” och därmed förklaras spelets titel på ett enkelt sätt. Det finns ett flertal olika spellägen som hela tiden roteras mellan matcherna vilket skapar en del variation jämfört med exempelvis Paladins där hela spelet gick ut på att knuffa en vagn in i motståndarnas bas.

Lawbreakers - 2
De fyra lägen som finns att tillgå vid lanseringen är Turf War, Blitzball, Occupy samt Uplink och även om Lawbreakers egentligen inte gör något direkt nytt känns ändå spelet hela tiden fräscht. Turf War blev snabbt en favorit och det kan bäst liknas vid Control i TItanfall 2 där man ska ta över tre olika punkter på kartan och hålla dessa i en viss tid för att få poäng. Blitzball däremot är klassikern Capture the Flag fast med en boll istället, skillnaden är dock att man inte kan plocka upp den när som helst utan måste vara i området i ett antal sekunder för att skölden runt bollen ska släppa.

Även om klasserna är samma på bägge lagen består varje klass av två olika karaktärer, en för poliserna och en för brottslingarna och även detta känns fräscht då det skapar variation. Vid en första anblick känns karaktärerna dock väldigt generiska och arvet från Unreal Tournament lever helt klart vidare även i Lawbreakers när det gäller designen. Efter ett antal timmar växer dock karaktärernas personligheter och de flesta av dom har en lång rad sköna one-liners att bjuda på. Den klass jag spelat mest som är Gunslinger där man få ta rollen antingen som styggingen Faust eller snuten Abaddon. Precis som i tidigare nämnda spel har alla karaktärerna i Lawbreakers unika vapen och förmågor, Gunslinger har exempelvis två olika pistoler samtidigt medan klassen Harrier har en gigantisk laserkanon.

Spelets musik är kort sagt något i hästväg och Boss Key Productions har tagit hjälp av kända kompositörer som Mick Gordon och Jack Wall vilket märks. Det bjuds på maffig elektronisk musik som kickar igång under kritiska lägen i matcherna och överlag är ljuddesignen väldigt påkostad och detta är definitivt ett spel som gör sig bäst med bra hörlurar eller en maffig ljudanläggning. Musiken var så pass bra att jag fann mig själv lyssnandes på den på Spotify långt efter jag stängt av spelet.

Lawbreakers - 3
Även om Lawbreakers inte är helt perfekt rakt igenom så är det ruskgt beroendeframkallande att spela och hela tiden tänker man ”bara en match till” och mycket av det beror på att man hela tiden låser upp olika lådor med nya dräkter, dekaler och liknande till karaktärerna när man stiger i nivå. Mitt största klagomål är att långt ifrån alla klasser är lika bra, Assassin till exempel är kort och gott ganska värdelös då Wraith är liknande men har mycket starkare attacker. Då Lawbreakers till största del bygger på skjutandet är det svårt att som lönnmördare ta sig så pass nära motståndaren att man hinner slå han/hon tre gånger med svärden innan man får ett skott mellan ögonen.

Boss Key Productions har dock lovat att stödja Lawbreakers under en lång tid med framtida balansuppdateringar, nya karaktärer, kartor och mycket mer och det bra med detta är att precis allt innehåll kommer att vara gratis för alla som äger spelet. Lägg där till en prislapp på strax under 300kr och du har ett spel som kommer bjuda på många timmars härlig underhållning. Lawbreakers är kort och och gott ett av de roligaste spelen jag upplevt inom genren och en självklar investering om du gillar att spela med och mot andra människor.

Största +
Klasserna känns varierade och kul att spela
Musiken är otroligt välkomponerad
Beroendeframkallande som bara den
Unreal Engine 4 gör underverk på PlayStation 4 Pro

Största –
Vissa av klasserna känns obalanserade

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *